sourze.se

Var i helvete är föräldrarna?

Terrorister, bara tretton år gamla! Slänger de bomber? Nej, inte än!

Jag har skrivit om detta ämne förut. Dessutom är det ett av problemen, som jag tar upp min tredje deckare. Den har inte kommit ut än. Den kommer innan påsk. Påskdeckare!

Nu har Göteborgs Tidningen, GT och Göteborgs Posten, GP, tagit upp skolans värld i sina dagliga tidningar. Det är ingen rolig läsning. Snarare hårresande!

Ett femtontal trettonåringar, ja, du läser rätt, har under en längre tid terroriserat både lärare och elever i Vättleskolan i Angered, norr om Göteborg. Ett av många segregerade områden. De har filmat sina bedrifter. En pojke i samma ålder blir omringad, nerslagen och som avslutning, hoppar de på hans huvud. En röst bakom kameran skriker, nu slutar vi. På sekunden, frånträder ungarna offret. Han får ligga och kvida och ses sedan krypa och haltande ta sig från platsen, Lovely!

Inslag på TV4:s lokala program, visar hur en elev försöker ta ett bord med fyra hjul nerför en trappa. Samtidigt möter han/hon elever på väg uppför trapporna. Då passar de på att knuffa både elev och bord. Bordet studsar ner och eleven hänger efter. Hot och våld förekommer dagligen.

Det ropas på poliser, vakter och fler lärare. Min fråga är och förblir densamma: Var i helvete häller föräldrarna hus? Det kan väl ändå inte vara så att samtliga terrorbusungar, är föräldrarlösa? De lärare jag såg, flera stycken, under filmningen, de tryckte utmed väggarna med skräckslagna ansiktsuttryck. Behövs det fler sådana lärare?

Kanske är det dags att sluta upp med att enbart se till betyg när någon söker till lärarhögsskolan. Det är kanske dags att ta lämplighetstest istället. För att vara lärare av idag kräver garanterat helt andra kvalifikationer än för tio femton år sedan. Idag är det en teknisk värld för barn som inte ens var uppfunnen för femton år sedan. Den världen har dessa barn vuxit upp med, samtidigt som lärarna suttit bakom katedern och sett tåget rusa förbi. Vems är felet?

Skit i det! Oavsett om vi skulle hitta någon eller några att skylla på förändras inte läget. Något måste till NU!
Det finns inte någon utanför skolan som skulle acceptera en arbetsplats, som den som skolan har idag. En början är, tycker jag, tvinga in föräldrarna i skolorna, med tolkar. Det är ett måste!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 13 mar 2007 20:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: