sourze.se

Mästarnas mästare: Nils från Jänsmäs

En liten nomad från Hallen, från rackare till storspelman.

Han föddes 1804 som Nils Jonsson vid stranden av Storsjön där Hallens socken skuggas av Västfjället. Han ärvde sysslan "sockenlapp" av sin far. En "liten nomad i skinnbyxor och kofta, men med det väderbitna ansiktet stämplat av all vildmarkens höga tjusning". Gemenligen gick han under namnet "Lapp Nils", ett namn som lever kvar som det yppersta inom polskor.

Nils far Jon Jonsson var "sockenlapp" en syssla som i sydligare nejder benämndes rackare. Som framgår av sysslan var han av samisk börd. I uppteckningar framgår att sockenlapparna har låg status, de är föraktade av såväl fjällsamer som bondebefolkning, de fick sitta längst bak i kyrkan. Nils följde ofta med sin far i gårdarna när han utövade sitt yrke, ofta hände det att han fick tillfälle lyssna till kringresande spelemän. Sannolikt är det här Nils lär sig spela genom att lyssna och ta efter på en begagnad fiol från Norge.

Det berättas att Lapp Nils i sina ungdomsår sökte sig till Galhammarsån där strömkarlen påstods ha sitt tillhåll under ett kvarnhus. När LN kom fram fick han se honom sitta och spela. LN lyssnade varefter strömkaren kon fram till honom gnuggade sina fingrar mot hans och sedan försvann i forsen. Därefter var Nils storspelman.

Vid ett bröllop i Hallen var två norska spelemän budade, Hålvår Kjesbul och Gunnar Dæli, dock inte Nils emedan bonden ogillade Nils samiska börd. Det berättas att Nils gick dit att spela i pausen, när det blev nordmännens tur att spela hade Nils trollat deras fingrar krokiga.

Ryktet spred sig om den gode spelmannen, han hade uppdrag från Hälsingland till Tönderlag. Han blev den mest eftertraktade spelmannen på bröllop och till leikstugu.

Tillsammans med spelkamraten Lap-Jonas från Oviken for Lapp-Nils även till Stockholm. De skall ha tjäna bra på detta. Klädda i samedräkt upplevdes de som exotiska, vilket lär ha fått en åhörare att säga: "Inte ska någon inbilla oss att dessa äro verkliga lappar som kunna spela så." Nej, det måste röra sig om ett par virtuoser av vårt eget släkte som roa sig med att agera fjällfolk!"

En anekdot som berättas om en av de spelmän som lärt sig av Lapp Nils gäller Per Danielsson från Åre. Denna hade då han spelade i Storlien på ett Rallargille mitt i en polska lagt fiolen åtsidan och hoppat mellan två rallare som dragit kniv mot varandra. Han fattade deras knivhänder klämde till så att knivarna for i backen, varefter han sade till kämparna: -tycker ni verkligen det är ordning pojkar, att skära ihjäl varandra innan låten är slut".Ville Röemke

Nils gifte sig 1829 med Kristina Clemensdotter, hon blev hans ständiga följeslagare på färderna. År 1837 flyttade de till ett dagsverkstorp i byn Hållan i Offerdal.

Omkring 1850, når den frireligiösa väckelserörelsen Jämtland. Spelmännen förutspåddes en evig förtappelse om de inte upphörde att med "djävulens instrument" locka ungdomen till syndig dans. Detta fick Lapp Nils att lägga bort fiolen Nils beslöt göra sig frestaren kvitt. Han tog därför fiolen, lade honom ned i sin låda och nedgrävde Från hans sista år finns en berättelse från Åre: "Det var sedan Lapp-Nils blivit gammal och giktbruten. Han led av kallbrand i ena benet och han hade då blivit andlig. En dag kom han in på ett ställe i Offerdal där en pojke höll på att öva sig på fiolen. "Du ske in´t späla fiol" sa Lapp-Nils, "det kommer så mycken synd av den fiolen". "Å, " tyckte pojken och de andra: " om man brukar den med måtta och som tidsfördriv så måtte det väl inte vara någon synd!" Lapp-Nils ombads spela men vägrade. "Ni kan väl åtminstone spela Förlossningen är vunnen för oss, däri måtte väl inte ligga någon synd! Lapp-Nils gav med sig och spelade psalmen. R Näslin 1870 avled Nils Jonsson, 66 år gammal i kallbrand.

Där finns självklart inget inspelat av Lapp Nils. Där finns dessbättre ett gott antal låtar efter honom en del nedtecknade andra bevarade i gehörstradition. Mest är Lapp Nils känd för sina polskor. Lapp-Nilspolskan är primärt uppbyggd på åttondelar med stora inslag av trioler och har ett ojämnt betoningsmönster på 1 och 3 taktslaget. Många av våra främsta jazzmusiker hade/har Lapp- Nilspolskor på sin repertoar, bl.a. Jan Johansson och Nisse Landgren. Kjell-Erik Ericsson från Triakel och Hoven Droven har spelat in en CD med Lapp Nils låtar, flera har han lärt sig av Olle Falk som själv lärt sig i nedstigande tradition. Den är bra.


Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2007 14:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: