sourze.se

Värna Demokratin

Tryckfrihetsförordningen skall lyftas ur grundlagsskyddet. Public Service skall på sikt försvinna och biblioteken beläggas med avgifter.
Demokratiska världen är hotade av moderaterna.

Innan valet, började en diskussion i riksdagen om att ändra tryckfrihetslagen och göra inskränkningar i densamma. Det blir bara möjligt om man lyfter ut den ur Grundlagen. Grundlagen skyddar våra rättigheter som tillkommer en demokratisk stat.
Att ändra tryckfriheten innebär att man som tidningsägare och journalist i framtiden kan stämmas av staten för att man skriver om personer som anser sig kränkta av media.

Var gränsen för kränkning går, är inte entydigt. Det avgörs av juridiska tolkningar, men låt säga att politiker som känner sig trängda eller kontrollerade av media kan använda begreppet kränkning och därmed stämma media.

Andra hot mot demokratin är nedmonteringen av Public Service. Det är möjligt att vi inte alla vill betala för allmän television men det är en garant för det fria ordet utan att behöva ta hänsyn till ekonomiska intressen. Jag kan instämma i att man kanske måste hitta andra licensalternativ.
Public Service skall garantera oss ett radio- och tvutbud som står fritt från reklam, fritt från ekonomiska intressen. Med andra ord PC skall kritiskt kunna granska samhällets företeelser utan risk för ekonomiska sanktioner. Public Service utsätts för statskupp.

OM riksdagen skall besluta budgeten för SVT/Radion innebär det ett politiskt godtycke. En konservativ regering typ den vi har idag, kanske inte tycker om att PC har det utbud man har och kan via riksdagsmandat dra ner budgeten och omöjliggöra det som är public serviceuppdraget. Att ge allsidig information, bred underhållning för alla åldrar, kultur- och drama, smala och breda program. En riksdagens kupp mot nationen.

Nästa steg som hotar demokratin är Moderaternas kulturplattform som föreslår att avgiftsbelägga biblioteken. Problemet i Sverige är inte att vi läser för mycket, utan tvärtom. Svenska folket läser allt mindre och ungdomar vet inte längre hur man stavar till bok eller böcker hårt generalliserat.
Att demokrati och kultur påverkas av högerkrafterna kan man se i dagspressen, där den tidigare Liberala DN allt mer har blivit en megafon för Alliansen och moderaterna. Expressen inom samma familj har också valt ett högerspår.
Det finns ytterst få tidningar i Sverige av dignitet som tillhör den andra sidan, förutom Aftonbladet som tyvärr också tycker att det är viktigare med såpadrottningarnas silikontuttar än nyheter från världen.

Lite lustbetonat är det gamla bondepartiet Centern, som nu fått en egen lekstuga, näringsliv där Maud Olofsson är drottningen.
Reinfeldt behövde aldrig tillsätta en moderat på hennes post, Maud är mer höger än högern och dessutom har hon samma brist på empati.
Lejontass får leka skola och tiger, den tid då liberalismen var frihetens fana är sedan länge förbi och så länge Lejontass får leka skola tiger han.
KD säger sig värna om de små, tackar. Ingen skall vara hemlös.
Bostad åt alla...men förutom lite portalrubriker från deras möten händer ganska lite.

Och varför skall de bita den hand som föder dem? Villkoret var naturligtvis att vi gör upp om vissa delar av politiken, resten tar moderaterna hand om.
Jag är ingen okritisk vän av socialdemokratin eller vänstern, men det Alliansen lyckats nedmontera under bara några månader, skulle för 20 år sedan väckt vilda protester från inte minst de unga och då medvetna.

Jag saknar 60-talet politiskt orineterade rörelser med hög medvetandegrad. Jag inser med bitter klarhet att nedmonteringen av demokratin kan ske oberört och att dagens ungas intresse mest handlar om friheten att få roa sig och titta på reklamkanaler.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 08 mar 2007 21:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: