sourze.se

Liza Marklund, du har fel om könskvotering!

Nyamko Sabuni fp har däremot helt rätt!

I Liza Marklunds krönika från söndagen den 18 februari, tycker hon "Sanlöst ynkligt, ministern!"

Liza sågar tanken på att, styrelser i Sverige själva ska få välja in vem de vill. Liza Marklund anser att kvotering är lämpligt att lagstifta om. Nyamko å sin sida anser att, hon inte tror på tvång. I det här ämnet blandar nu Liza Marklund kotletter med majskolvar. Nu helt plötsligt ska skatter och skolplikt avskaffas, enligt Liza Marklund, som alltså jämför en lag om kvotering med skatteintäkter och skolplikt.

Märklig jämförelse! För det första är det kompetens som är det viktigaste i styrelser. Näst efter det kommer social kompetens och kontakter. Det borde Liza veta! Med kontakter får du lättare ett lägenhetskontrakt, ett nytt jobb osv. Vad gör kvinnor till sämre styrelsemedlemmar? Ingenting! Problemet är ett enda och ordet heter "barn". Män blir inte gravida! Män föder inte barn. Män ammar inte barn. Män är inte m-amma- lediga! Män tar ledigt i vissa fall men inte i alla fall! Det är och kommer för evigt vara ett problem, om man nu ska se det som ett problem.

Tid är pengar inom alla företag, små som stora. Kunder ska ha leverans, en viss bestämd tid. Kunder ska träffas för att skriva nya avtal. Kunderna kan befinna sig var som helst i världen, beroende på vad som efterfrågas och tillverkas. I det läget duger det inte att sätta en havande kvinna i sjunde månaden, på ett flygplan!

Jag skulle vilja se vad Liza Marklund skulle tycka om att hennes böcker inte leverades till bokhandlarna från tryckeriet i tid! En kampanj som den sista hon hade, för att nämna ett exempel, då var det reklam i TV4 och i kvällstidningar. En sådan kampanj beslutas om långt i förväg. En utgivning likaså. Allt måste klaffa. Miljoner kronor står på spel. I det läget vill nog inte Liza Marklund att den ansvariga, helt plötsligt försvinner från sin arbetsplats i mer än ett halvår. Men det är precis det som händer om en kvinna ska föda. Hon försvinner från arbetsplatsen. Det gör inte en man.

Jag vet att många som läser här på Sourze tycker oändligt illa om Bush och hans regering, men bara för att nämna en kvinna som kommit långt inom Bush´s regering, Condoleezza Rice. Men hon har inga barn! Rice kan satsa till 100 på sitt jobb. Inga dagisavhämtningar, inga nattsagor, inga förkylningar, influensor m.m.

För några månader sedan skrev Liza Marklund att hon skickat sina barn på internat utomland, inte gratis förmodar jag och det är just det. Är du rik kan du skaffa barnvakt, städerska, och sätta dina barn i bättre skolor utomlands, och dessutom satsa på en karriär. Detta är få kvinnor förunnat. De kvinnor som idag sitter i styrelser och är VD:ar har säkert inte panka föräldrar. De har höga utbildningar, många hurrarop hemifrån och inte minst en hjälpsam äkta man.

Jag skrev en gång för många år sedan en artikel på sourze som handlade om kvotering. Jag tror jag kallade det för "Nu kvotering, snart rotering."
Jag är emot kvotering i alla former eftersom de kommer tillbaka, likt en bumerang med ett sämre utfall.

Följande scenario: Välkommen till styrelsen, Ingrid Ingridsson, säger ordföranden och efter ett tag kommer det fram att hon är kvoterad. Inte långt därefter blir det:By by, dear!

Nej, Liza Marklund, du har fel, inte bara i frågan om att Nyamko har abdikerat ifrån sitt uppdrag som jämställdhetsminister, för det har hon inte. Det finns oändligt mycket tyngre frågor som ska lösas i jämställdshetsfrågan, och i de frågorna, har jag fullt förtroende för att Nyamko kommer att lyckas, men i frågan om lagar som förespråkar kvotering, säger jag bestämt, nej tack!
Ingen ska få ett arbete, styrelsepost på grund av att han/ hon kvoteras in! Alla ska få sitt arbete på grund av kompetens, inte för att det handlar om hudfärg eller kön!

Detta skriver jag trots att både Liza och fler i hennes kretsar, redan idag, och även jag själv vet, att det handlar om att känna rätt person, i alltför många fall. Men det är inte heller något som en lag kan stoppa. That´s life! And sometimes it sucks!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 19 feb 2007 17:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: