sourze.se

Melodifestivalen 2007/3:Bästa deltävlingen so far

Melodifestivalen VAR bättre förr. Till och med för mitt revolterande hjärta är Lordi en kulturell katastrof, och fram tills igår var Ark den enda ljuspunkten i en ovanligt gråbeige festival.

Ingenting annat får mig att sympatisera med äldre kvinnor och män som talar om svunna tider med fuktig blick och en klump i halsen. Melodifestivalen VAR bättre förr. Till och med för mitt revolterande hjärta är Lordi en kulturell katastrof, och fram tills igår var the Ark den enda ljuspunkten i en ovanligt gråbeige festival. Det är inte bara bidragen som varit ovanligt själlösa, för mig har hela festivalen tappat sitt ursprungliga hjärta. Det är alldeles för kort tid mellan låtarna, medel-Svensson hinner inte smälta intrycken. Men uppsvinget kom i och med gårdagens starka startfält samt fortsättningen på den underhållande musikaliska sagan vi fått se i tidigare deltävlingar, och även om herr Luuk ska stanna bakom sitt bord med sin torra humor så var det allt som allt en ganska njutbar upplevelse.

Måns, den forna Idol-svärmorsdrömmen, öppnade imponerande starkt med "Cara Mia". Även om refrängen andades kraftiga influenser från den helt fantastiska "Tornero", som Rumänien skrällde med i förra årets Eurovisionsschlager, eller kanske just därför, var det en härligt medryckande låt. Melodin satte sig direkt, och nästan för perfekt söta Måns leverade med besked. Även stylisten satte huvudet på spiken och iklädde Måns en välsittande grå kostym, och tillsammans med den sköna koreografin så - vips! - växte Måns till något som i alla fall på långt håll kan likna en man. Tyvärr lyfte "Cara Mia" aldrig, men svenska folket var förutsägbara som brukligt är, och Globen var därmed spikat.

Sebastian, den andra Idol-deltagaren, skötte sig mycket sämre. Avskyr dåliga plagiat, och när man hatar "Sing for Love" med Johnson så hatar man Sebastians låt också. Cred för att han skrivit text och musik själv; synd bara att det var en musikal besvikelse. Men jag antar att hypen från förra året hänger kvar då Sebastian också går vidare direkt till Globen; otroligt kul just att det är två Idol-deltagare som är finalklara. Nu blir det haussat utav bara helvete, vänta bara.

Besvikelsen visste nästan inga gränser över söta Magnus. Hans potential känner jag sträcker sig mycket längre än "Live Forever" och falsetten var i mitt tycke falsk. Synd på en annars ganska stor röst och en mysigt folkkär artist.

Då tycker jag istället Nanne lyckades igen. Med "Jag måste kyssa dig" kommer hon inte upp i "Håll om mig"-klass, men hon tillför rutinen som saknats och visar gång på gång att hon alltid levererar. En stabil artist, med en rejäl pipa. I mina ögon var hon klar för Globen, men av någon anledning torskade hon på målsnöret. Andra chansen är ett bra koncept, är säker på att hon tar sig vidare genom kvalen.

Det verkade faktiskt nästan som plagiat var lite temat genom den här delfinalen. Therese har en vacker röst, men jag vet inte vem i hennes crew som trodde att Kylie skulle gå hem i de svenska stugorna. Bland det värsta jag sett kopieringsmässigt, och sånt tycker jag pinsamt. Helt rätt att hon fick lämna direkt, tillsammans med Missmatch och Sheida som knappt är nämnvärda i media överhuvudtaget.

Sonja var för mig det mest intressanta bidraget. En riktigt snygg kvinna, vacker klänning och en otroligt vacker avskalad början på en fin låt. Carola-fläkten startade sen själva antiklimaxet, och är otroligt besviken på att låten aldrig lyfte. Besvikelsen blir större just för att man hör att Sonja äger röstresurserna. Ändå envisas hon tyvärr med att sjunga låten i en alldeles för låg tonart. Nu lyckades hon klara sig ändå, men jag tror det hängde på håret mellan henne och söt-Magnus. Hon har hursomhelst ingen chans vidare i tävlingen.

Det var helt klart den bästa deltävlingen hittills. Hur stor bedrift det är får ni avgöra själva.


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 18 feb 2007 17:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: