sourze.se

Målle Lindberg predikant eller vad?

Svt sänder 18 febr. ett stort reportage om denne man med många titlar och ännu fler sidor.

Vad säger man om en man som en gång samlade ca 25 000 personer i Hamnen i Örnsköldsvik, samt anlände i helikopter, hängande i en repstege.

Målle är ett helt unikt fenomen i svensk kristenhet. Han har hållit igång sedan 1960-talet och i stort sett sedan dess varit på resande fot. Han har besökt hundratals pingstkyrkor och en del andra kyrkor. Varje sommar sätter han upp stora tält. Han har aldrig varit särskilt välkommen i Missionskyrkan och Baptistkyrkan. Främst beroende på att han driver sin predikoverksamhet som ett privatföretag, som inte ens taxeringsfolk och fogde har insyn i.

Han har enorm försäljning av musikkasseter etc. Frågan är om hans ens har goda relationer med den mera officiella Pingst.nu. Nej Målle L är frifräsaren som inte låtit sig styras eller påverkas av någon. Däremot har han uppenbart goda relationer med tusentals privatpersoner

Det har alltid cirkulerat rykten om hur han tömt "kollekthinkarna" raka vägen i bilens koffert!
Kommer SVT att kunna klarlägga hur det är med detta? Kommer SVT att hitta någon privatperson som räknat kollekten och bokfört. Detta som är så petnoga annars i all församlingsverksamhet.

Men allt vad Målle gjort genom åren har varit vid sidan om vanliga regler. Målle håller sig med kvinnlig agent som organiserar livet åt honom nu när han börjar bli lite gammal. Har hon gett någon intervju till SVT:s reportrar.?

Namnet är lite hemmagjort. Det är mera som ett artistnamn. Klädseln har för det mesta varit åt amerikansk cowboystil med dyrbara stövlar. Han har ofta och gärna berättat att han är son till en "zigenarhövding". Är detta extra PR eller verklighet? Två filmteam har spelat in samtidigt utan att de vetat om varandra. Målle är inte så bra på att informera. Men det ska bli givande att se om de om ett tag, delvis fått olika bild av Lindberg.

Ja Målle har i över 40 år varit ett fenomen i religionens värld. Han har nog inte ökat förtroendet för kyrkorna. Men det beror ju delvis på att kyrkorna mig veterligt aldrig talat ut om vad de anser om denna typ religiös företagsamhet. Men nu har Dagen, Sv. Kyrkans tidning och Sändaren chansen att tala ut.

På 1980-talet låg Målle lite lågt efter att ha mött mycket motstånd från flera håll. Så plötsligt är han med i SVT succén "Minns du sången" som sändes i omgångar för ca tio år sedan. Där var det plötsligt stor försoning med hans främsta kritiker. Hårda ord hade bytts ut mot puss och kram från sångarkamraterna.

Men vad säger kyrkoledarna?


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 18 feb 2007 09:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: