sourze.se

Sopa in rikedomen och lyckan!

Sopa in lyckan och rikedomen. Förra året var ett riktigt hundår. Nu är det grisens tur. Sourze direkt från Taiwa

Snart är det nyårsafton här i Taiwan. Igen! Blev nyårsafton inte så kul, så kommer snart en ny chans till festligheter och fyrverkerier. Årets största familjehögtid stundar och det finns mycket som måste skötas på rätt sätt inför det nya året. Minsta avvikelse kan betyda eländes elände under kommande år, så det vill till att följa alla regler. Skrivna och oskrivna.

Ett urval: Hemmet måste vara nystädat och rent inför nyårsafton, man får nämligen inte städa över huvudtaget de följande sex dagarna. När hemmet sopas rent, måste det sopas utifrån och inåt, annars sopar man bort lyckan och rikedomen ut ur huset. Vad du gör, tvätta inte kläder på nyårsdagen, det betyder att du får arbeta hårt hela året.

Alla trasiga och skadade möbler och kläder ska kasseras och nytt ska köpas. Veckorna innan nyåret ses trottoarerna fulla av gamla möbler som slängs ut från kontor, butiker och hem. Man får vara försiktig med köksporslinet, det betyder otur om något går i kras under nyårsveckan. Det gäller också att inte bråka och argumentera med, läs emot, sina närmaste. Det kan betyda att det blir ett olyckligt år framöver.Alla barn får ett rött kuvert med pengar från föräldrarna. Rött, gärna med gulddekor, är ju lyckofärgen för kineser. Butikerna skyltar med vackra rödguldiga underkläder.

De två första dagarna på det nya året bör familjen tillbringa ihop med mannens familj och dagen efter tillsammans med kvinnans. Så trafiken är tät när 23 miljoner människor ska röra på sig i det knappt 40 mil avlånga landet. Mor och farföräldrar ger också barnbarnen röda kuvert med pengar. Det betyder lycka att äta jordnötter och apelsiner, så det passar ju bra att vintermånaderna är apelsinernas högsäsong.

I många hem finns det ett litet altare, där man offrar mat och tänder rökelser till gamla, döda släktingars ära. Har man inget eget altare, så kryllar det av välbesökta tempel runtom i landet. Alla gäster till familjen måste äta och dricka ordentligt, man får inte gå hem innan man är mätt. Det skulle innebära stor otur året framöver.

Kineserna uppfann ju fyrverkerierna och det sparas inte på krutet när det är nyårsafton. Det smäller en hel del, allt för att skrämma iväg onda andar och demoner. Enligt mytologin var det ett monster, som bodde i havet, som försökte komma upp för att äta människor och stoppa det nya årets intågande. Med fyrverkerier skrämdes han bort och stannade kvar i djupet.

Så sopa in rikedomen och därmed lyckan och ha ett gott nytt grisens år. Xin nian kuai le!!

Yi Lian, En svensk i Taiwan


Om författaren

Författare:
Yi Lian

Om artikeln

Publicerad: 24 jan 2007 23:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: