sourze.se

Sexualvanor och det sociala arvet

Könsrollerna i arbetarklassen innebär att mannens sexualitet är överordnad kvinnans. Tjejer får finna sig i att bli behandlade precis som tjejerna i porrfilm.

I mitt arbete som socionom stöter jag ofta på unga tjejer med olika problem. Det kan handla om missbruk eller att de är utsatta för misshandel. Det som förenar dessa tjejer är att de allihop har en gedigen arbetarbakgrund. De allra flesta har också en skev syn på sin kropp och sitt sexualliv. De är helt inställda på att vara till lags.

Jag läste igår om en undersökning från Norge som visar att trenden med rakat underliv är på tillbakagång. Jag kände då att jag var tvungen att dela med mig lite av mina erfarenheter från vård och omsorg. Ja, det är en trend med rakat underliv men framförallt bland arbetartjejer. Likaså visar undersökningar från USA att arbetarklassens barn har ett även i övrigt ojämlikt sexliv. Killarna har en rad tveksamma krav som tjejerna ställer upp på. Tjejer med arbetarbakgrund har i betydligt högre omfattning analsex. De ägnar sig också åt att enbart tillfredsställa mannen genom exempelvis oralsex. Det förekommer naturligtvis även i andra socialgrupper men inte i lika stor omfattning.

Jag vill nu komma till min tes. Min absoluta uppfattning är att könsrollerna i arbetarklassen innebär att mannens sexualitet är överordnad kvinnans. Detta innebär att tjejerna får finna sig i att bli behandlade precis som tjejerna i porrfilm. Killarna verkar sakna empati och drivs enbart av sina primitiva lustar. Jag påstår inte att hela arbetarkollektivet uppför sig så här men det är i min erfarenhet en tydlig trend. Jag ser aldrig välordnade tjejer som precis har börjat läkarlinjen i den här typen av objektifierande relationer. De finner sig inte i att i tid och otid få en manslem uppkörd i analöppningen. De verkar inte heller uppskatta killar som uppför sig kränkande på andra vis.

Klassamhället är absolut närvarande men inte ur ett ekonomiskt perspektiv. Som exempel kan jag säga att jag och mina socionomkollegor med tre års utbildning från högskola har betydligt lägre inkomst än grannen som är rörmokare. Däremot så finns skillnader i hur vi uppför oss. Klyftan är avgrundsdjup när det kommer till sexualvanor.

Det sociala arvet har ett högt pris som våra tjejer får betala.


Om författaren

Författare:
Canita Ohlsson

Om artikeln

Publicerad: 24 jan 2007 23:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: