sourze.se

Rasande siffror för Alliansen - men med s-budget

Som väntat rasar den nya regeringens opinionssiffror. För så brukar det vara efter regeringsbyten.

Många människor synes vara beredda att byta parti innan en ny regerings åtgärder har hunnit verka. Kanske de nya inte ens har hunnit sätta in några åtgärder av betydelse. De första 100 dagarna är nog mest en trimning av maskineriet. Mycket prat och lite verkstad, brukar vi säga.

Sosseregeringen hade en budget för 2007 klappad och klar. För de hade ju tänkt fortsätta fyra år till. Reinfeldt och Borg hade ca 10 dagar på sig att göra ändringar innan allt skulle till tryckeriet och Riksdagen. Så inte blev det många ändringar. Än lever vi kvar med en allt i huvudsak SAP-budget. Det är inte så illa. Men det glöms ofta i debatten.

Fredriks politik är ett bra tag till bara munväder. Jag menar löften som efterhand ska bli propositioner till riksdagen samt därefter lag. Det kommer att bli lika segt som under sossetiden. Så värst mycket kommer inte att hända i vår. Riksdagen får i höst klubba saker som i bästa fall verkställs år 2008. Politik är att vilja, sa Olof Palme. Skynda på politiska processer är betydligt svårare.

Mona Sahlin har nu kraftigt stigande stöd inom SAP och därmed också i den allmänna opinionen. Här finns givetvis klara samband. Herr Nuder är säkert en mycket kompetent person, men inte hade han fått så tjusiga opinionssiffror. Men Mona blir säkert mycket beroende av hans förmåga.

Man är oense om vilken flank Sahlin tillhör. Då är det väl nästan bevisat att hon ligger mitt i SAP:s huvudfåra. Hon kommer att ganska bra kunna presentera partiprogrammet i hela sin bredd. Hon har ju visat förmåga att använda snärtiga formuleringar. Sådana som skapar både vänner och fiender. Det är säkert så som hon vill ha det. Gråsosse vill hon säkert inte vara. Men gärna en ledare som talar tydligt i vissa frågor.

Hon har ett antal fallgropar framför sig. Hon måste klart deklarera att hon inte bara är unga kvinnors och äldre damers kandidat. Hon måste verkligen säga saker så att även män känner sig lite omkramade. Där har hon svagt stöd nu tror jag. Nu skymtar ett ledargäng på 3-4 damer, som kan skrämma slag på medelålders herrar! Ja vi har ju alla våra små fördomar!

Hon må gärna vara feminist men av sådana finns det många sorter. Vilken slags bofink är Mona, för att låna en gammal bild. Vidare måste hon tydligt visa om hon är både arbetares och småföretagarnas vän. Hon måste tydligt säga till SAP:s kärntrupper att det är sunt och fint att få ett företag att gå med vinst. Verkstadsägare är inte utsugare utan bidrar till samhället på många sätt. Ja, om hon nu menar detta.

Jag vet inte vilken inställning som Mona har i kyrkliga frågor men hon verkar inte ha någon kontakt å det hållet. Hon har ibland avslöjat stora kunskapsbrister, som nu oroar församlingarna. Hon måste nog bygga upp några bra kontakter. Miljömannen S. Edman kan vara ett tips. Han har kontakter i alla samfund.

Mona hon är tjejen från Stockholm, för så har hon presenterat sig. Hon måste nog nu satsa på att bli den lite mognare kvinnan för hela landet. Sahlin måste nog använda mycket av sin oppositionstid till vallfärder i riket. Landet har förändrats oerhört mycket på få år. Gamla kunskaper är nästan värdelösa. Lycka till säger en folkpartist som aldrig varit sosse-hatare.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2007 23:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: