sourze.se

Fy skäms och vet hut!

Skäms vi för någonting längre?

Vi som är över femtio växte upp i en kultur där vi lärde oss att skämmas. Skamvrån kanske inte praktiserades längre men den fanns i medvetandet. "Skäm inte ut din familj och grannarna. Sköt dig då du är ute. Var ett föredöme för alla!" Så kunde det låta, inte bara i min frikyrkliga miljö. I Arbetarrörelsen var "Skötsamhet" en huvudpunkt. Se på alla gamla foton. Därför fanns det täta band mellan facket och nykterhetsvännerna i många år. Ibland var det rena personalunionen. För kanske 20 år sedan satt moderaten Anders Björk i Konstitutionsutskottet och skrek "Vet hut" åt statsrådet Lindbom. Skulle det kunna hända igen? Kan ett folk kollektivt skämmas över flera tusen bostadslösa. Eller rinner skammen av gåshuden för att både vi och de är så många. Vi har nog alla förmågan att skämmas för egna personliga misstag. I viss utsträckning ber vi om ursäkt och försöker ställa till rätta! Men kan vi kollektivt först skämmas och sedan rätta till saken?

Det sägs att Islam är en hederskultur och kristendomen en skamkultur. "Jag fattig människa, i synd född och avlad." Så lät det i svenskkyrkan länge. Har vi kvar i våra medvetanden något av den statskyrko-kulturen. Jag tror det är väldigt lite, allt mindre hos de yngre. Om vi inte längre styrs av vad som förr ansågs vara fel och rätt, vad styrs vi då av? Svaret borde vara att vi styrs av modernare ideologier, men är det så? Jag upplever inte att det är så.
"Jag gör så här för att jag är socialdemokrat"! Vem säger så utom några få i valtider? Vegetarianer och vissa nykterister brukar motivera sitt handlande vid matbordet. Motiverar några andra varför de gör si och så? "Jag köpte en stor miljöförstörande bil för att..." "Det är fritt fram på personalfesten för att..."

Spanarna i P1 talar om den nya "skamlösheten". Ingen skäms längre för att bli avslöjad. Bara kul att bli fotad och omskriven i tidningen ibland. Politikerna har länge sagt att det värsta är att bli bortglömd. Låt tidningarna skriva vad som helst, men glöm oss inte, är politikernas devis. Är inte smaken efter Linda lite Fadd. ;- ?


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 14 jan 2007 18:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: