sourze.se

Halland hotas av utrotning

Vilket elände landshövding Mats Svegfors, ska län och landskap försvinna?

Jag har i 50 år varit så stolt över att det gamla folkskolebarnet kunde namnen på nästan allt i Sverige. Jag rabblade med stor självklarhet alla landskap och län samt ca 100 städer. Därtill kunde jag nog minst 100 andra orter. Det var bra bagage genom livet som folkskolan gav mig. Men snart är mina kunskaper värdelösa. Landskapsnamnen kom någon gång i historiens dunkel, kanske är häraderna ännu äldre.

När jag bilat genom Sverige med yngre generationer, har jag förstått att många har mycket dimmiga begrepp om i vilket landskap eller län vi befinner oss. Jag kan åarna och älvarna i de flesta landskapen. Vad då åar? Som 15 åring kunde jag nog de 30 största sjöarna också samt så där 10 berg! Detta låter skrytsamt, men dessa kunskaper har varit mig till stor glädje. De yngre kan viktigare saker för nutiden.

På blindkartor fick vi elever i Ullene skola lära oss varenda stad i varje län, samt vilka län som fanns i landskapet. I Småland fanns tre län, självklart, i Skåne fanns två. Vi fick lära oss att Bohuslän inte var ett län utan ett landskap. Dalsland var en del av Älvsborgs län, men var det egentligen ett landskap? "På Dal" sa man i Vänersborg.

Nordmalings kommun låg i Västerbottens län men hörde egentligen till landskapet Ångermanland. Men länet där hette Västernorrland. Som ständigt förväxlades med Västerbotten i media från Stockholm. Sollefteå och Skellefteå gick inte att hålla i sär.Men jag klarade både Luleå och Umeå.

Orsa finnmark låg avgjort i Dalarna men hörde till Gävleborgs län. Kopparbergs län har nog ramlat ner i Falu gruva! Vilken röra, men jag lärde mig fakta. Rekarna ligger mellan Närke och Södermanland. Men till vilket län hör det nu för tiden?

Landskapen ligger där de ligger och ingen har på hundratals år försökt ändra dess gränser. Däremot har det skett en del justeringar som när Hyltebruk flyttade från Jönköpings län till Hallands län för 30 år sedan. På 1990 talet ville kommunerna Habo och Mullsjö inte gå med i det nya Västra Götaland, så de knöt vänskapsband med Jönköping i stället.

Västra Götaland slukade tre län och kallas nu Region. Halland känner sig hotat av både V.G. och ett kommande storlän Småland. De vill styra sig själva och sänder brev till den stora utredaren landshövding Matts Svegfors. Det är en from man men mycket rationell i dessa frågor. Små enheter kan inte fungera säger han. De måste in i något stort och livskraftigt.

Ja, gamla geografiska sanningar från forntiden och fram till 1600-talet håller på att bli dåliga skämt. I kväll berättade Volvo att de ska tillverka en bil som bromsar av sig själv innan den kör på något. Gasar på gör ju bilarna redan. Ja då har det ju ingen betydelse var resenären befinner sig. Det är bara att slappa medan man passerar mellan Halle och Hunneberg och börjar se Kinnekulle framöver.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 11 jan 2007 23:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: