sourze.se

Plötsligt var han våldtäktsman!

Han såg hennes vackra ögon genom röken. Hon log emot honom och snart satt de i en taxi på väg hem till honom.

En god vän till mig råkade för en tid sedan ut för en, för honom, närmast skärseldsliknande upplevelse. Misstaget han gjorde var att bli sexuellt attraherad av en kvinna på krogen. Då min vän är singel fanns det inga moraliska hinder för honom att njuta tillsammans med en kvinna han nyss mött.

Det hela började som i en romantisk saga. Kvinnan han mötte var vacker och dessutom mycket villig. De älskade båda intensivt hela natten. När han vaknade dagen därpå var kvinnan borta. Min vän blev besviken när han inte hittade något meddelande från henne. Han hade velat lära känna henne bättre. I detta ögonblicka knackade det på dörren. Det var polisen. Polismännen förklarade för min vän att han var skäligen misstänkt för våldtäkt.

En halvtimme senare var han inlåst i en cell på polisstationen. Han fick genomgå en noggrann läkarundersökning där en rättsläkare penslade hans organ i jakt efter bevis. I förhör uppgav min vän att han visst hade haft sex med kvinnan han mött och att hon dessutom var den mest pådrivande av de två. Jourhavande åklagaren beslutade att anhålla honom. 24 timmar senare blev min vän släppt. 24 timmar av ångest, frustration och chock. Chockad över att inte förstå hur den underbara kvinnan velat honom så illa att hon falskeligen anmält honom för våldtäkt.

Slutligen visade det sig att kvinnan varit sambo med en man. Hon hade efter att ha njutit hela natten med min vän, fått dåligt samvete och bestämt sig för att hitta på att hon blivit våldtagen. Detta för att rättfärdiga det hela för sin sambo.

Om denna historia är unik vet jag inte. Jag kan dock tänka mig att det är långt ifrån första gången detta händer. Ärendet avskrevs naturligtvis med motiveringen brott kan ej styrkas. Vissa feminister hävdar att en kvinna aldrig skulle ljuga om något sådant. Min vän vet bättre.

Oavsett denna händelse pågår nu en debatt om att det skall krävas utryckligt samtycke från en kvinna innan det är fritt fram att sexa. Hur detta samtycke skulle se ut förtäljer däremot inte förespråkarna. Frågan är om det skulle ha spelat någon roll för min vän. Kvinnan i det aktuella fallet skulle ju utryckligen kunna ha samtyckt på kvällen men förnekat detta dagen efter.

Förslag på hur detta samtycke skall se ut emottages gärna.


Om författaren

Författare:
Göran Larsson

Om artikeln

Publicerad: 14 dec 2006 09:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: