sourze.se

Multikulturell kalldusch

Vissa muslimers självvalda isolering motverkar integratione

Ur Londontidningen Evening Standard:

"Daniel Foley, 44:

Jag dök upp och såg en skylt som sa att det stängde tidigare för en muslimsk eftermiddag kunde jag inte tro det."

Alex Craig, 34, sade: Det är befängt att kommunstyrelsen uppmuntrar denna typ av diskriminering på offentliga inrättningar.

Vad det tycks handla om är anständighet. Muslimer som vill gå och simma kan dyka upp i sina mer heltänkande badkläder på samma tid som alla andra.
Att göra speciella undantag för dem är löjligt och jag uppfattar det som påtvingad vi-och-dom-mentalitet vilket är fel."

Länk: tinyurl.com


Ett axplock reaktioner av icke-muslimer med anledning av att kommunstyrelsen i stadsdelen Croydon i södra London reserverat speciella tider i den kommunala simhallen för muslimska män.

På dessa tider får inga kvinnor vistas i lokalen eller byggnaden? och endast icke-muslimska män som underordnar sig reglerna för muslimska mäns klädsel i samband med simning i offentlig miljö får vistas i simhallen. Det innebär att området från naveln och ner till vaderna skall vara täckta av en badbyxa. I praktiken kommer alltså de muslimska männen att få ha simhallen för sig själva.


En representant för Croydons moské försvarar beslutet med att klädreglerna inte är "förhandlingsbara":

"Muslimer får inte visa sina intimare kroppsdelar. Det är inte förhandlingsbart. Muslimer måste ha samma rätt att gå och simma som alla andra."

Självklart, men måste regler som gäller för muslimer även gälla för icke-muslimer? Och vem visar sina "intimare kroppsdelar" i ett par vanliga herrbadbyxor alternativt en hel baddräkt eller normal bikini?

Många upplever speciella muslimska badtider som en slags "kalldusch", när de försöker acceptera det mångkulturella samhället och visa tolerans mot muslimer.

Påminns om en annan händelse i London tidigare i år.

Den 17 september var det tänkt att bara muslimer skulle få roa sig på nöjesfältet Alton Towers, men evenemanget inställdes på grund av dålig biljettförsäljning. Man hade dock beslutat om seperata berg-och-dal-bane-vagnar för kvinnor och män, halalkött, förbud mot ölservering och spelmaskiner.

Lite googling på Internet ger beskedet att 2004 hade muslimer i USA ett liknande evenemang på ett nöjesfält som heter Six Flag Adventure i New Jersey.

Evenemanget annonserats på Internet som "bara för muslimer", men den texten plockades bort efter protester.

Länk: tinyurl.com

2005 var det dags igen: "Hela nöjesfältet reserverat för muslimer" stod det på hemsidan hos arrangören, Islamic Circle of America.

Länk: tinyurl.com

Six Flag Adventures ägare säger att judar och katoliker också brukar abonnera nöjesfältet , men nämner inte om katolikerna kör med "hela nöjesfältet reserverat för katoliker" eller judarna med "hela nöjesfältet reserverat för judar".

I och för sig bör denna sorts diskriminering inom ramen för den privata sektorn vara tillåten, men den är inte bra för integrationen.


Om författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 14 dec 2006 18:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: