sourze.se

Slakt utan bedövning

Är vår djursskyddslag antisemitisk?


Det ena regeringspartiets ungdomsförbund kräver att koscherslakt och halalslakt tillåts. Kravet har även sen gammalt stöd av förre ordförande i kristdemokraterna, Alf Svensson, och folkpartiets Birgit Friggebo. Så hur pass utbredd är opinionen för legalisering av koscher- och halalslakt inom det borgerliga blocket? Hur pass stor inom vänsterblocket? Hur ställer sig t ex den kristna Broderskapsrörelsen med sina vänskapliga band till Sveriges Muslimska Råd?

Vi lever numera i ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle, och vi har religionsfrihet, vilket innebär undantag från de lagar som gäller för alla, om dessa
inskränker friheten för etniska och religiösa minoriteter att leva enligt sina seder och sin tro. Ser man det så, har önskemålet om ändrad djurskyddslag alla utsikter att gå i uppfyllelse. Strunt samma att en majoritet av befolkningen antagligen skulle vara emot. Frågan är av för ringa vikt för medelsvensson för att hans motstånd skulle bli så hårdnackat att en ändring av lagen omöjliggjordes.

Avgörandet vilar alltså i de folkvaldas händer. Och med tanke på det och deras bekännelse till den mångkulturella ideologin, så fruktar jag att lagen kommer att ändras. Men kommer riksdagen även att gå kraven om slakt utan bedövning till mötes? Gissningsvis inte. Man kommer antagligen att nå en kompromiss av ett slag som muslimernas företrädare redan accepterat: dvs. djuret skall bedövas innan det skärs upp för att förblöda.

Vilket gör önskemålet från Lena Posner Körösi, ordförande i Judiska Centralrådet, om att djuret inte skall bedövas så bisarrt, att man undrar över hur representativt det är för - märk väl! - religiösa judar?

Att sen än en gång dra in nazismen och förintelsen i argumentationen visar på bristande respekt för dess offer.

Hanne Kjöller på DN:s ledarsida:

"När ordföranden Lena Posner Körösi argumenterar för att koscherslakt bör tillåtas i Sverige gör hon det genom att trampa på alla tänkbara ömma tår Existens i SVT 4/11. Lagstiftningen, säger Lena Posner Körösi, infördes under 1930-talet och Nazi-Tysklands storhetstid. Och det vi har i dag är alltså en gammal nazistisk lag som ligger kvar.

Det är möjligt att historieskrivningen är rätt. Men nutids-analysen är däremot helt igenom fel. Det är inga nazistiska eller ens antijudiska föreställningar som ligger bakom dagens lagstiftning. Det är djurskyddet. Och det vet förstås Lena Posner Körösi.

Men Lena Posner Körösi ämnar förgrova debatten ännu ett steg. Hon berättar hur det i församlingen finns många överlevnade, och barn till överlevande , och att de när de går till sin kosherbutik där de kan köpa importerat koscherslaktat kött blir påminda om att de inte har samma rättigheter som våra trosfränder i Europa. "

Länk: dn.se


Om författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 28 nov 2006 15:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: