sourze.se
Artikelbild

Burka - ett kvinno- förnedrande plagg!

Göteborgs Postens insändarsida tog inte emot denna invändning mot bärandet av burka. Det jag tycker är inte politiskt korrekt!

Jag läste Anders Bergrens krönika i Göteborgs Posten den 20 november. Rubriken var "Beslöjad populism" detta med tanke på att det i Holland lagts fram ett lagförslag där burka skall förbjudas på allmän plats. Burka är ett heltäckande plagg och som även täcker ansiktet och lämnar kvar ett nät framför ögonen.

Enligt Anders Berggren finns det inget i koranen som stöder detta plagg. Då blir min första invändning mot Berggens krönika att om det inte finns en religiös regel varför bär kvinnor detta i mina ögon förnedrande plagg? Är det ensamstående kvinnor med barn? Eller är det gifta kvinnor där mannen bestämt deras utstyrsel?

Jag tycker att Holland gör helt rätt som förbjuder detta kvinnoförnedrande plagg på offentliga platser! Hollands regerings argument att barn blir rädda när de ser detta Hallowenliknande plagg förstår jag i alla fall. Jag hade gärna sett resten av västvärldens regeringar ansluta sig till Holland. Om kvinnorna bär burkan i hemmet eller i moskéer skulle ingen bli upprörd.

Att som Berggren anse att bärandet av detta plagg är lika uppseendeväckande som att binda fast en levande kyckling på huvudet är en mycket underlig jämförelse. När jag ser en kvinna i burka känner jag obehag och en kränkande känsla mot mitt kön. Att som kvinna svepa in sig i sjalar och dölja allt utom ansiktet är för mig inte något som för jämställdheten mellan könen framåt.

Anders Berggren kallar det mode eller politik. Jag kallar det kvinnoförtryck! Det kan inte vara helt obekant att i de muslimskt dominerande länderna finns det ingenting av det som vi kallar demokrati eller jämställdhet mellan könen. Kvinnor stenas till döds offentligt, kvinnor ska ha fyra manliga vittnen för att bevisa att deras äkta hälft är otrogen. Hur ofta ställer fyra muslimska upp som vittnen i ett sådant mål? Inte ens Turkiet har demokrati men landet har trots allt sått ett frö i rätt riktning. Den turkiska regeringen har bemödat sig att skilja på stat och islamiska lagar men de har fortfarande långt kvar. Jag tycker att vi som bor i västländer och som praktiserar en hyfsat fungerande demokrati inte ska uppmuntra religiösa yttringar i form av kläder för kvinnor som kastar oss tillbaka till häxprocessernas tid!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 28 nov 2006 11:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: