sourze.se
Artikelbild

Anna Sjödin är oskyldigt dömd

Debattören Kurdo Baksi gick för ett tag sedan ut i ett hårt angrepp mot SSU:s ordförande Anna Sjödin på Sydsvenskans debattsida. Det här är svaret till Kurdo Baksi som Sydsvenskan vägrade publicera.

Anna Sjödin har misshandlats, kränkts och fällts på mycket oklara grunder. Den erfarenheten delas av många ungdomar. Kurdo Baksi drar slutsatsen att hon ska avgå. Jag håller inte med honom. Sjödin har inget att skämmas för. Det är nämligen mycket troligt att hennes berättelse stämmer. Den hårt ifrågasatta domen mot henne måste prövas i högre instans.

Det finns många duktiga ordningsvakter. Men det finns också rötägg som fått värdigheter dom inte förtjänar. Det har vi bland annat kunnat se i tv programmet Insider och i Uppdrag granskning. Många av oss har läst hur den legendariske vaktchefen Fadde Darwich uppriktigt har berättat om sina erfarenheter av hur krogpersonal pratar ihop sig och ljuger i rätten.

Många människor misshandlas av krogvakter. När övergreppen anmäls pratar vakterna ihop sig och motanmäler. Polis och åklagare litar på vakternas version av det som hänt. När ord står mot ord väljer rätten automatiskt att tro på vakten. Den ordningen skadar unga människors tilltro till rättvisan. Jag tror att SSU:s ordförande nu kan göra nytta på allvar med sina egna erfarenheter av hur illa rättsväsendet kan fungera.

Jag närvarade vid Anna Sjödins rättegång. Vid huvudförhandlingen blev det pinsamt uppenbart för mig hur vakterna höll ihop och skapade en berättelse för att motivera misshandel, övervåld och kränkande språkbruk.

Oberoende vittnen beskriver vakten som obehagligt aggressiv på samma sätt som Sjödins sällskap beskriver honom. En oberoende nykter juriststuderande vittnar om vaktens språkbruk mot Anna Sjödin; hora, fitta, sköka, slyna. Det är besvärande för vakten som i så fall ljugit inför sittande rätt. Till och med åklagaren medger att det är troligt att vakten använt dessa ord mot Sjödin. Hur kommer det sig då att samma åklagare lagt ner hennes anmälan mot vakten? Är det verkligen tillåtet att skrika hora och fitta till en kvinna - i tjänsten dessutom?

Vi har alla sett bilderna på den misshandlade Sjödin. De talar sitt eget språk. Vad rör sig i huvudet en manlig vakt som gång på gång slår en kvinna med järnbatong och samtidigt förnedrar henne med okvädningsord? Om hon var så stark som han påstår - hur kan han då vara helt oskadd? Men ändå påstå att hon misshandlat honom?

Krogpersonalen har ett eget intresse av att sprida en bild av att Anna Sjödin var berusad. Av det lilla hon druckit under kvällen borde hon snarare ha varit salongsberusad. Hon reagerade mot vaktens kränkande behandling av hennes väninna. Tänk om det stämmer att vakten då skrek hora, fitta, slyna rakt i hennes ansikte och slog henne med batong. Tänk om han ljuger ihop en historia om rasistiska ord tillsammans med sina kollegor för att själv komma undan. Tänk om Anna Sjödins kramper och rödgråtna ögon beskrivs som fylla. Varför erbjuder polisen henne att gå hem bara hon inte anmäler vakten? Och varför grips hon för att hon anmäler honom? Jag tror att Sjödin är oskyldigt dömd.

Efter att själv lyssnat på alla vittnesmål så finner jag detta scenario mycket sannolikt. Därför är jag uppriktigt glad över det stöd Anna Sjödin fått från många SSU:are, partikamrater och människor som inte är politiskt aktiva. Jag konstaterar att det inte finns någon som känner Anna Sjödin som tror att hon sagt något rasistiskt.

När en människa är utsatt och far illa ska vi stå upp och protestera. Det handlar om grundläggande värderingar och ideologi. Vackra ideal och principer får ett värde om du håller fast vid dom också vid motgång och inte bara i demonstrationståg. Det lär jag mig av Anna Sjödin.

Av Kurdo Baksi får jag lära mig annat. När Anna Sjödin som många andra unga människor står där med sin upplevelse av maktlöshet då kör Baksi en rostig kniv i hennes rygg. När hon är utsatt då kräver han att alla människor samfällt ska vända henne ryggen. Jag hoppas att Kurdo Baksi aldrig ska behöva utsättas för hjälp från någon som delar hans värderingar.

Jag hoppas att Anna Sjödin ska fortsätta förändra samhället. Hennes ledarskap är ett föredöme för oss alla.

Khaled El-Khalayli
SSU:are och Helsingborgare


Om författaren

Författare:
Khaled El-Khalayli

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2006 22:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: