sourze.se
Artikelbild

Avveckla län och landsting del 2

Äntligen börjar idén om nya regioner att ta form inom riksdage

Så har då förslagen från Ansvarskommittén läckt ut till media och debatten i parteierna kommit igång. Kommittén bestående av blocköverskridande ledamöter, med Mats Svegfors i täten, vill nu förankra sina ideér och skrida till verket inom denna mandatperiod.

Äntligen! vrålar många lokalpolitiker och näringsliv likt Gert Fylking, i Horace Engdahls öra. Nu kanske vi kan riva upp idiotiska hinder för sjukvård och kollektivtrafik? Nu kanske vi kan rationalisera bort lite pappersvändare och sänka skatten?

Det senare är nog önsketänkande men visst kan 6, 9 eller 14 regioner som handhar vård och trafik samt till viss del kultur och utbildning bli en boost i lokala ekonomier och en möjlighet att se över tidigare ineffektiv verksamhet.

6 regioner är att föredra framför 14 och om län och landsting helt avvecklas och uppgår i de nya regionerna är vi en bra bit på väg mot det som sker över hela Europa och en nödvändighet för stärkta lokala regioner. Må hända kan kanske även Polisens regionsindelning följa de nya områden som skaps och på så sätt förenkla vardagen för många medborgare?

Nu får vi bara hoppas att det inte blir några löjliga ideologiska låsningar i form av "dumma-sosse-elaka moderat-debatt" utan att alla partier faktiskt överväger förslagen till en ny regionskarta för vårt land och har ambitionen att både stad och land skall leva.

I ett komplett drömscenario tillfogas en rejäl upprustning av vägar och järnvägar i hela landet och generösa bidrag till universiteten istället för sänkt a-kassa. Men man kan ju inte både ha och äta kakan som sagt...Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 05 nov 2006 16:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: