sourze.se

Frankrike lagstiftar om folkmord från 1915

Den gångna veckan i Frankrike har präglats av två ämnen - djupfrysta bebisar och lagen om att förbjuda förnekande av det turkiska folkmordet på armenier 1915.

Först de djupfrysta bebisarna. Det hela började när Jean-Louis Courjault, som jobbar för ett stort internationellt företag i Seoul i somras upptäckte två stycken djupfrysta barn i frysen. Han anmälde upptäckten till den sydkoreanska polisen och förenade sig sedan med sin fru och deras 11 och 12 åriga pojkar på semester i Frankrike. Den sydkoreanska polisen gjorde DNA test som visade att Monsieur Courjault var fader till barnen och de började leta bland hans kvinnliga bekanta för att hitta modern. Ett antal misstänkta fanns och ett tag trodde de att det var den filippinska städerskan som var modern. Makarna Courjaults nekade till alla anklagelser och det var först i veckan då den franska polisens DNA prov visade att Véronique Corjault var modern som de båda anhölls. Efter 24 timmars nekande erkände Madame Courjault att det var hon som begått de hemska morden men att hennes man inte var inblandad.

Hon hade lyckats dölja sina graviditeter för sin man och vid barnens födelse, september 2002 och slutet på 2003, har hon, efter att ha genomfört förlossningen alldeles själv - strypt barnen och lagt in dom i frysen. När paret flyttade förra sommaren tog hon med sig liken i fryspåsar. Det hela blir inte bättre av att hon även erkände ett mord hon begått 1999 på ytterligare en nyfödd bebis. Den ströp hon och eldade upp i öppna spisen.

Upprördheten är stor och folk står oförstående för det hemska brott som Véronique Courjault begått och undrande hur en man kan undgå att vid tre tillfällen se att hans fru är gravid. Véronique. Corjault beskrivs av familj och vänner som en trevlig, öppen människa och en mycket god mor till sina två söner.

Ett antal psykologiexperter har i media förklarat att det är vanligare än folk tror att kvinnor döljer sina graviditeter. Att de fryser ner och eldar upp barnen lär knappast vara kutym, men människans dubbel-natur upphör aldrig att fascinera.

Det andra ämnet - lagen som förbjuder förnekande av det turkiska folkmordet av armenier 1915 - har väckt mycket debatt. Armenierna i Frankrike jublade och solidariteten med dem är alla överens om, men många tycker att det var felaktigt att lagstifta. Premiärminister Dominque de Villepin har uttryckt sitt missnöje med uttalandet, "inte bra att lagstifta om historien" och en grupp historiker krititserar vad som i deras ögon är "en ren provokation" och ser mycket oroligt "att frankrike tar till allt fler lagar för att skriva om historien och det är en tillbakagång för demokratin".

Lagförslaget, som lades fram av socialistpartiet röstades på torsdagen igenom i nationalförsamlingn med 106 röster mot 20. För att det ska vinna laga kraft krävs att senaten också röstar igenom förslaget.

Från Bryssel har kritiska röster höjts och Europafunktionärerna fruktar att det nu ska bli svårare att förmå Turkiet att göra sig av med lagen 301 § som "skändar den turkiska identiteten", en lag som är tvärtemot den franska, den som talar om folkmordet kan hamna i fängelse.

I Turkiet väckte lagen stort missnöje och franska företag riskerar nu att hamna utanför budgivningen när stora kontrakt ska göras upp. Turkiet är frankrikes sjätte marknad och man exporterar årligen för 5 miljarder Euro.


Om författaren

Författare:
Mats Andersson

Om artikeln

Publicerad: 16 okt 2006 09:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: