sourze.se

De ojämställda könsrollerna

Om den strukturella sexismen mot männen!

Funderar ofta - nästan dagligen - på ordet jämställdhet. Betyder det total jämställdhet som slutmål eller bara mer jämställdhet? Och kan det betyda olika saker för olika människor - även då människor som sinsemellan tror sig vara eniga om ordets betydelse?

Carl Hamilton, krönikören i Aftonbladet, gjorde för några år sen en viktig iakttagelse:

"Förmodligen lär man sig mer om vad som händer i Sverige genom att läsa Malena Ivarssons frågespalt än att plöja politiska ledare.
I söndags gav sexologen goda råd till en tjugoettårig kvinna.
Kvinnan var med barn i tionde veckan. Hon tänkte göra abort. Hon ville hellre börja sina konststudier än att föda barn. Men sen kommer komplikationen.
Kvinnan - Irma - gör ett hemskt avslöjande om sin pojkvän:
- Han vill bli pappa. Han känner sig mogen och längtar efter det.
Och inte nog med det:
- Han säger att om jag gör abort är det slut mellan oss.
Malena:
- Det låter som utpressning."

Länk: aftonbladet.se

Till Hamiltons iakttagelse kan fogas, att man lär sig mer om det faktiska maktförhållandet mellan kvinnor och män genom att studera omslag och gärna innehåll i populära damtidningar som Amelia och Tara och M-magasin och PS och Hälsa och allt vad de heter än att lyssna på feministiska beskrivningar av kvinnlig underordning.

Den verkliga lagen är den oskrivna och den skrivna lagen är rotad i den oskrivna.

Tag nr. 6 2006 av "M-magasin" "för ett rikare liv", med Amelia Adamo på omslaget, kvinnan som är gift med DN:s nye chefredaktör, som tidigare var chefredaktör för Aftonbladet, och som hon lämnade när passionen drabbade henne. När passionen ebbade ut, gick Amelia tillbaka till mannen med det löjliga hakskägget.

Rubrik: "Hur ska jag få råd att skilja mig?"

Råd?!! Är det det handlar om?

Vad blir det för svar? Låt mig gissa utan att ha tjuvkikat:

"Enligt äktenskapsbalken bla bla bla så har du rätt till hälften av era gemensamma tillgångar. Såvida inte bla bla äktenskapsförord bla bla bla."

Nu kikar jag för att kolla!

Sid 29: "Helt rätt: Tänk krasst ekonomiskt om du vill skilja dig."

"Utan äktenskapsförord har du rätt till hälften av värdet på ert boende. Du har också rätt till hälften av värdet på veteranbilarna." Etc.

Med andra ord, skinna honom!

Vore det inte mer befogat med artiklar som råder män som frivilligt eller ofrivilligt drabbas av skilsmässor, tvingas lämna hem och barn plus betala ruinerande underhåll?

Men kan ni tänka er en artikel som vände sig till män med rubriken "hur ska jag få råd att skilja mig?"? Nej, utan i vårt konventionella könsrollstänkande ingår att mannen inte får överge hustru och barn, vilket medfört att de flesta skilsmässor beror på att kvinnan vill skiljas.

Kanske det beror på att damtidningar svämmar över med test och artiklar med rubriker som "skall jag stanna eller gå?", "livet efter skilsmässan", etc.

Om några skulle behöva peppas är det väl männen? Jag menar, för jämställdhetens skull.

Det är inte så att jag är emot att kvinnor har den frihet som de har, bara att inte männen har samma frihet, och att feminister inte kritiserar samma exempel på bristande jämställdhet som jag.


Om författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 11 okt 2006 13:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: