sourze.se
Artikelbild

Idol 2006 - Grymma Linda lätt vidare

Tjejerna börjar. Cosima, Emma, Jessica, Lisa och Linda tävlar om två platser i semifinalen.

Nu var det dags för fem av totalt tio tjejer att sätta sin talang på prov i det första direktsända programmet av Idol 2006. I kvalveckan, måndag till torsdag, är det fem deltagare per program som uppträder solo till pianoackompanjemang. De sjunger cirka en tredjedel av en egenvald låt, och ska på den korta tiden övertyga tittarna att just de ska få en av platserna bland de tio i semifinalen. Det här är alltså ännu en del av utröstningsprocessen, med skillnaden att det är direktsänt och att, trots att juryn sitter med i studion som kommentatorer, det är tittarna som tar beslutet om vilka två det är som går vidare till de tio. Tjejer tävlar alltså mot tjejer och killar mot killar, för att få en jämn fördelning. På torsdag kommer alltså åtta semifinalister stå klara.

Klockan 20.00 var Cosima, Emma, Lisa, Jessica och Linda stylade och färdigsminkade. Jag anser att första intryck är väldigt viktigt när det kommer till artister och musik, och att det säger en hel del om hur människan kommer klara sig i framtiden, om talangen kommer lysa igenom eller om han/hon helt enkelt inte klarar av att leverera under den ökade press direktsändningen innebär. I min förra artikel gjorde jag klart att både Emma och Linda borde vara självklara semifinalplatstagare, och resterande tre berörde jag inte, eftersom dem inte lyckades beröra mig. Här kommer recensionen på deras framträdande i gårdagens program.

COSIMA. Against all odds/Phil Collins - Onekligen söt, onekligen kapabel att sjunga det mesta, men tyvärr overkill på vartenda framträdande jag sett. Det är nästan smärtsamt att se hur hon tvingar fram texterna, och jag håller fast vid att det ska komma otvunget och härligt flytande när det gäller artister överlag. Ingen stjärna.

EMMA. You make me feel like a natural woman/Aretha Franklin - Grym sångerska, bra på scenen. Personligen blir jag irriterad på varje tjej som försöker sig på Aretha Franklin-låtar. Det finns nämligen bara två sidor av det; du är antingen okej, tror att du är grym och gräver din egen grav genom att sjunga en Aretha-låt. Då är du irriterande. Eller så är du grym, tror att du är lika grym som Aretha och sjunger en Aretha-låt. Och guess what? Du gräver din egen grav, och är dessutom ännu mer irriterande. FÖR kaxig för att vinna Idol 2006, men grym - ja. Möjlig stjärnpotential.

LISA. One moment in time/Whitney Houston - Och nej, Whitney Houston är inte heller någon jättebra artist att försöka jämföra sig med. För det är det man gör, det är det vi tittare gör, och i jämförelse med Whitney är Lisa katastrofal. Tråkig att titta på, oerhört tråkig att lyssna på, och jag håller med Peter - Det är en riktigt präktig låt. Usch, värdelöst.

JESSICA. Total eclipse of the heart/Bonnie Tyler - Grym. Riktigt bra framträdande. Jag tyckte sången lät bra, ren och fin och härligt flytande mellan falsett och varm botten, och värmen den här rocktjejen utstrålar når igenom tvskärmen utan problem. Hellre Jessica än rasp-Bonnie vilken dag som helst. Idol 2006? Nej, men skön att lyssna på, absolut. Sevärd.

LINDA. You oughta know/Alanis Morissette - Jag har sagt det förr, jag säger det igen. Vilken jävla tjej. Jag håller med juryn till 100 procent, och det är inte alltid det händer; hon ägde totalt, utan exceptionellt bra sångröst och klassiskt utseende. Helt övergrym, på grund av hennes fantastiska uttryck och förhållningssätt till kameran och scenen. Hennes lysande ljusblå ögon är inget skämt. Hon var totalt överlägsen.

Så hur gick det? Svenska folket röstade vidare Linda som 1:a med förkrossande 56 av de totala rösterna. På andraplats med 14 av rösterna kom Jessica. De här två tjejerna är alltså direktkvalificerade till semifinalen, och det är nog första gången folket röstar helt rätt och riktigt. Tack för det! För Emma är det ännu inte kört, då juryn har några ess i ärmen för förlorarna. Dem kommer få en andra chans, mer om det senare i veckan. För Cosima och Lisa så tror jag däremot det här var deras sista framträdanden i Idol 2006. Vad säger man? Välkommen tillbaka nästa år.

Nu tar vi nya tag inför tisdagkvällen, då det är fem av killarnas tur. Tack för mig!


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 19 sep 2006 02:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: