sourze.se
Artikelbild

Sourze möter soft-popstjärnan Katie Melua

"Men att jag inte tyckar jag är snygg, det är inte någonting jag störs av. Jag vet att jag är vacker på insidan och det är vad som verkligen räknas."

Man hör att Katie Melua kan sjunga bara av att prata med henne i telefon. Hon låter lugn och melodisk, och har en stämningsfull harmoni i rösten som skulle passa perfekt som ackompanjemang till ett bad och tända ljus en regnig kväll. Hon väljer att kalla sin musik för akustisk, med influenser av jazz, blues och fun Hon är bara 21 år gammal och ute på en turné runtom i Europa.

- Hur kom du in i musik från första början?
- Jag har sjungit sen jag var åtta år gammal, och det var ungefär då min familj flyttade från Georgien till Storbritannien. Musiken var det enda som följde med mig dit. Det var det enda jag verkligen älskade. Fast det var inte förrän jag var 15 jag började tänka på en karriär inom musiken. Då började jag skriva pop- och rocksånger. De lät fantastiska då, men om jag lyssnar på dem idag är de riktigt hemska!
- Alla artister har fått inspiration och influenser från olika artister. Om du bara fick välja en, vem skulle du säga varit din största inspirationskälla?
- Det var Eva Cassidy. Tyvärr är hon bortgången nu, och jag är ledsen att jag aldrig fick chans att träffa henne. Hon har verkligen inspirerat mig och på min förra skiva finns en låt med jag skrev i hennes ära, "Faraway Voice". Hon var fantastisk.
- Eva Cassidy är ju en känd jazz-artist, tillsammans med Billie Holiday exempelvis. Är det i den genren du känner att du vill hålla dig?
- Ärligt talat så är jag inte värd att kallas för jazz-artist än. De som säger att jag är det borde gå och lyssna på riktig jazz, som just Billie Holiday. Efter fem år av cigaretter och whiskey, då kanske jag kan kalla mig en riktig jazz-artist, säger Katie skämtsamt.

Hennes budskap är dock kristallklart. Hon spelar inte i den riktigt stora ligan än. Förmodligen är det dock bäst att Katie Melua börjar vänja sig vid stora gig, då hon är en talang på klar uppgång i musikvärlden. Hon är känd för att vara speciell, rent av unik, och hennes egen musiksmak är bevis på det. Det extarordinära i henne kan mycket väl också vara en faktor som kommer av en annorlunda uppväxt.

- Jag är född i Georgien. Livskvalitén där är väldigt annorlunda från Storbritannien. Ibland när jag var liten hade vi ingen el, inget vatten. Jag var mycket ute och lekte med mina kompisar. Men jag hade en bra barndom som jag är stolt över.
- Tror du den uppväxten kan ha gett dig några fördelar?
- Ja, absolut. För det första är Georgien ett väldigt musikaliskt land, mycket folkmusik och så vidare. Georgien har gett mig musikintresset från början. Och sen tror jag att jag kan fått bra attityd tack vare min uppväxt där. Jag uppskattar verkligen de små saker jag lyckas med i livet, lika mycket som de stora.
- Från utan vatten och el till skivkontrakt och konserter. Lyx följer ju med kändisskapet, man blir ju stylad exempelvis. Hur känns det?
- Ha ha, ja, stylingbiten är lite intressant. Jag vill gärna bestämma själv, det är ju jag som måste ha på mig det. Fast jag är riktigt dålig på kläder, på mode i allmänhet, så jag får ju hjälp. Men i slutändan är det mitt val, så speciellt lyxigt känns det kanske inte.

Att Katie bestämmer mycket själv tvivlar man inte en sekund på då man pratar med henne. Hon är rak och verkar ärlig, och svarar snabbt och gärna på frågorna. Jag vet sen innan att hon inte gillar att bli jämförd med en viss stjärna inom samma genre som hon, men även om bägge är unika är jämförelserna i princip obligatoriska.

- Jag vet att du hatar att bli jämförd med Norah Jones. Men varför?
- Jag har aldrg träffat henne, men hon är säkert jättetrevlig och hennes musik är fantastisk. Jag skulle absolut kunnat bli jämförd med någon mycket värre, om du förstår. Men du vet, alla vill bli kända för sin egen grej, och jag hoppas jag når det stadiet snart då människor ser mig för min egen stil utan att vara tvungna att jämföra mig med andra.
- Om man vänder på det, och jag istället frågar dig hur du skulle känna om du blev jämförd med Jessica Simpson eller Britney Spears?
- Ha ha, de är så otroligt annorlunda från mig, både i musik och framställning. Jag tycker inte ens jag spelar i samma liga som dem när det kommer till utseendet. Jag tycker inte jag är snygg. Men om det kommer en dag då jag känner att "Gud min kropp är så snygg, jag måste visa den för hela världen" då kanske ni kan jämföra mig.
- Att du inte tycker att du är snygg, det låter nästan lite som dåligt självförtroende?
- Nej, men det är det inte. Eller.. Det kanske det är, jag vet inte. Men att jag inte tyckar jag är snygg, det är inte någonting jag störs av. Jag vet att jag är vacker på insidan och det är vad som verkligen räknas.

Vare sig det är tack vare hennes vackra insida eller vackra röst, är hon på väg mot stjärnorna. Hon har dock valt att börja vid ett litet skivbolag, Dramatico, som även det är ett medvetet val som skiljer sig från många andra stjärnors. Vid Dramatico samarbetarhon mycket med en producent vid namn Mike Batt, som skrivit ett flertal låtar åt henne.

- Hur trivs du med ditt nuvaranda skivbolag och Mike Batt, din kollega?
- Åh, fantastiskt bra. Jag är alltid öppen för förändring, men just nu är jag nöjd med att vara signad vid ett litet skivbolag och det känns som det är jag på något sätt. Dessutom jobbar ju Mike Batt där också, och han är helt otrolig, jag är lyckligt lottad.
- Med två släppta skivor har du påbörjat en stark grund inom musikbranschen. Vad skulle du säga att det finns för skillnader mellan albumen?
- Jadu, det första albumet var mer jag som sångerska. På det här albumet har jag skrivit fem låtar, och då är det både text och musik jag skrivit. Dessutom är det här albumet lite mörkare, både i melodier och text, och det speglar mycket hur det är i Georgien. Det är mer blues, helt enkelt.

Katie är en frisk och välbehövlig fläkt, och hennes låtar är verkligen något som alla åldrar och samhällsklasser kan komma att uppskatta. Hennes lugn, vackra röst och melankoliska texter räcker över alla gränser och i dagens samhälle är det kanske just det vi behöver. Lyssna på Katie Meluas musik, och då kommer ni också göra plats för henne i era badrum regniga oktoberkvällar.

Snabbfakta:
Favoritprogram - Jag älskar Vänner, så kållar jag på 24 också. Och South Park, det är genialt!
Största publik hon spelat inför - Det var när jag var förband, det var helt sjukt, över 60 000 personer som stod och skrek.
Hennes band - Jag träffade dem på en TV-show, och tyckte dem var så otroliga att jag frågade ifall dem ville köra med mig i fortsättningen. Dem är verkligen helt fantastiska, min trummis är Eric Claptons gamla. Helt overkligt!
Semstern - Då åker jag tillbaks till Georgien, framförallt på somrarna. Jul ska jag spendera i Storbritannien med min familj, aldrig att jag jobbar då.
Civilstånd - Jag är singel. Men om den rätta killen kommer, visst kan jag tänka mig ett förhållande. Man kan inte kontrollera kärlek.
Fritiden - Hänger omkring med mina gamla kompisar och tar det lugnt.


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 14 sep 2006 18:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: