sourze.se
Artikelbild

Fastighetsskatten är orättvis!

Inte bara orättvis utan också grovt integtritetskränkande!

Nu minsann ska socialdemokraterna göra något åt fastighetsskatten. Den mest sjuka skatt som ger 30 friska miljarder till statskassan varje år. De pengarna fördelas säkert på en massa jättebra projekt. Utredningar m.m.

Partiet som häver sig och anser att de har patent på orden rättvisa och solidariet. Nu ska vi ta och se hur det är med den saken, egentligen.

En gammal dam som nu är i åttioårsåldern har tillsammans med sin man byggt en sommarstuga i början av sextiotalet. De valde en tomt med havsutsikt. Närheten till vattnet är underbar men det går inte att gå från huset för att ta sig ett bad. Det är ett bergstup nedanför huset. För varje bräda som spikas fast i huset har de betalat moms och skatt med sina skattade löner. Hon städerska på SKF, han taxichaufför. De bor i en hyresrätt i staden.

Varje år får de fylla i en på heder och samvete taxeringsuppgift på huset om de gjort förändringar. Vilka förändringar? Har de köpt nytt badkar? Vilken sort? Har de inbyggd mikro? Har de marmor i toaletten? Har de öppen spis? Vilken sort? Olika saker genererar olika poäng. Den sammanlagda poängen ger summan för fastighetsvärdet som i sin tur blir fastighetsskatt.

Åren går och plötsligt säljer grannen sitt hus till en
norrman. Den norska familjen betalar hiskeliga 3, 5 miljon.
Nu stiger alla grannars hus i värde. Nu tvingas de betala för att grannen sålde sitt. Den här händelsen tvingar ytterligare en granne att sälja året efter. Nu säljs huset för nästan 4 miljoner. På grund av nya skattesatser och höjda värden tvingas ytterligare två familjer att sälja sina hus osv...

En dag blir den gamla damen ensam. Maken dör. Kvar står hon med huset, pytteliten pension och hyresrätt. Men hon kan inte behålla huset. Det finns inte pengar! Antingen måste hon flytta från lägenheten eller sälja sommarstugan. Hennes dotter har inte råd att ta över huset. Eftersom hon är gammal och trött orkar hon inte med en flytt. Den enda önskan hon hade var att få behålla sin sommarstuga och att kunna ge den i arv till sin dotter. Inget av detta kunde uppfyllas på grund av den sjuka och orättvisa fastighetsskatten.

Det du just nu har läst är grunden till kriminalroman Iskall hämnd. Delar av berättelsen är sann eftersom jag har tagit det direkt ur verkligheten. Men jag har ändrat namn och tidpunkter eftersom jag inte vill att personerna ifråga ska känna sig utpekade.

Men för att återknyta till det politiska problemet för samtliga partier. Att nu efter alla dessa år av orättvisa inom ett sjukt system försöka sig på en ändring är en modig dumhet! För det de enkelt hade kunnat göra är först och främst att ändra lagen så att alla oavsett från vilket land de kommer, norrmän,tyskar, holländare eller danskar också ska betala fastighetsskatt. Bara att de slipper en sån sak är helt befängd! Alla utlänningar som köper en sommarstuga och åker tillbaka till sitt land på hösten betalar inte en spänn i skatt!

Men är du svensk och äger till exempel ett sommarhus i Spanien är du enligt lag tvungen att betala fastighetsskatt för det huset i Sverige! Det du!

Jag tror ärligt inte för ett enda ögonblick att något politiskt parti slaktar en ko som spenar ut 30 miljarder om året. Men de måste hitta ett annat sätt. Du ska betala skatt efter att du sålt. Du kan inte betala med brädor eller tegelstenar när du handlar på ICA! Oavsett vad de är värda! Du ska inte tvingas sälja ditt hem på grund av att grannen säljer sitt hem! Egentligen enkel livsfilosofi!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 25 aug 2006 13:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: