sourze.se
Artikelbild

Sourze möter CD-aktuella Britta Persson

Expressens Quetzala Blanco har henne som trea på sin innelista och på Sourze är vi självklart nyfikna på, den för många okända, Britta Persson.

Britta Persson, 25 år, har sedan 2004 gett ut tre hyllade EP-skivor, turnerat både i Sverige och i övriga Europa och är i dagarna aktuell med sitt första fullängdsalbum TOP QUALITY BONES AND A LITTLE TERRORIST Bonnier Amigo.

Sourze: "Vem är Britta Persson?"

BP: "Oj, vilken fråga! Hm. Jag är 25 år. Ja, jag kommer från Uppsala. Där gick jag i skolan. Efter gymnasiet försökte jag fortsätta gå i skolan, men det gick ju inte. Jag gör musik för det är nästan det enda jag tycker är roligt. Eller, det finns andra saker också, men det är det enda produktiva. När jag inte tänker på musik försöker jag ha ett trevligt privatliv. Jag tänker ofta lite för mycket, nästlar in mig. Jag skulle behöva en on/off switch till min hjärna."

Sourze: "Hur skulle du vilja beskriva din musik?"

BP: "Jag skulle beskriva den som rakt på sak och ganska tydlig. Det finns många fina melodier. Jag tycker väldigt mycket om melodier."

Sourze: "Din debutskiva släpps ju nu i dagarna. Bland annat har du sagt om låtarna: Året de här sångerna skrevs var något kaosigt för min del och jag önskade ofta att jag var äldre, men det var jag inte. Vill du utveckla detta?

BP: "Nja, nej, helst inte. Det här med att bli äldre har jag nu gett upp."

Sourze: "Vilken av sångerna handlar om den tiden?"

BP: "Jag tror att det bästa sättet är att lyssna på alla låtarna, det finns ju även något i mellanrummen."

Sourze: "Vad hoppas du förmedla med texterna och dina melodier?"

BP: "Jag hoppas bara att folk ska känna nånting. Olika låtar frammanar olika känslor. Det finns inte en specifik sak jag vill förmedla. Jag vill erbjuda en paus från det andra. Jag vill att personen som lyssnar ska känna sig välkommen. Som att den hänger med, men att det ändå är spännande."

Sourze: "Vad har du för förebilder inom musiken om du har några?"

BP: "Alla som vågar, alla som ger sig hän."

Sourze: "Jag antar att det är du som är den "lilla terroristen" i TOP QUALITY BONES AND A LITTLE TERRORIST?

BP: "Nej, jag är ingen terrorist. Men man har många saker i sig."

Sourze: "Vad händer härnäst?"

BP: "Vi ska ha en releasefest 30 augusti! På Landet, Telefonplan, Stockholm. Välkommen!

Sourze: "Och framöver?"

BP: "Jag ser bara ett halvår framåt och nu ska jag och Top Quality Band spela så mycket som möjligt i Sverige. Det ska bli fantastiskt kul!"

*****

Recension av TOP QUALITY BONES AND A LITTLE TERRORIST:

Singer-songwritern Britta Perssons vemod är den röda tråd som spinner genom alla låtar i hennes debutalbum TOP QUALITY BONES AND A LITTLE TERRORIST.

Med vackra, innerliga, texter som kanske berättar mer om Brittas känslostormar än vad Britta från början tänkt sig och med enkla lågmälda melodier som spelats in i Kristofer Åströms lägenhet blandas dragspel och fiol med piano, gitarr och slagverk. Men det mest finstämda instrumentet är ändå Britta Perssons originella röst. Soft, stark och dramatiskt hjärtskärande leder hennes stämma de tio sångerna där varje visa har sin egen personlighet.

Ska man försöka definiera den avskalade musikformen som egentligen inte låter sig preciseras låter det lite folk, en del indie, aningen jazz, det är pop, påminner om drömskt 60-tal och ibland går stilarna in i varandra, som i duetten Bummer Summer.

Fast det är när Britta Persson väljer att inkludera rivigare spår som You Are Not My Boyfriend framtida singelsläppet efter Winter Tour och Bellamy Straat Straat som hennes mångsidighet bevisas och som lär få indiekidsen att gunga sina smala höfter på klubbarna i höst.

*****

Fullständigt namn: Britta Persson
Född år: 1981
Bor: Stockholm
Mer info: www.brittapersson.com

Foto: Märta Thisner


Om författaren

Författare:
Sofia Hadjipetri

Om artikeln

Publicerad: 21 aug 2006 20:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: