sourze.se
Artikelbild

Till minne av Roger Lord

Roger Lord, Haga, Göteborg, har gått bort efter en kort tids sjukdom. Han blev 62 år. Närmast sörjande är hustru och dotter.

Roger, som under senare tid var en flitig skribent på Sourze, hade en bred massmedial erfarenhet. Populär radioreporter - framför allt i Halland, skrivande journalist och chefredaktör - en kort men spännande tid i Kungsbacka. Själv lärde jag känna Roger på det personliga planet i mitten av 80-talet. Jag hade då tagit en så kallad time out från mer ordnade förhållanden och arbetade på den legendariska rockkrogen C´von i göteborgska Linnés-taden. Roger och hans journalistvänner var flitiga besökare. Det stod inte länge på innan Roger hade bestämt sig;
- Lasse, du skall bli journalist!
För att göra en lång historia kort, så lyckades Rogers övertalning och fyllda 45 började jag journalisthögskolan. För detta är jag Roger evigt tacksam.

Det här med övertalning var en av Rogers många specialiteter. Smått legendarisk, åtminstone i trakterna av Järntorget, Slottsskogen och Konstepidemin i Göteborg, är historien om hur redacteur emeritus Lord lyckades övertala Anderz Harning att skriva boken Tidningslorden 1977. För att förmå Anderz att komma till skott, och avstå långluncherna på Linnéstadens krogar, träffade herrarna ett avtal;
- Varje morgon skulle Anderz infinna sig i Rogers kök, sätta sig med den röda reseskrivmaskinen av märket Underwood 315 numera i min bokhylla och skriva ett kapitel. I gengäld lovade Roger att gå på eftermiddagssittningar med Anderz. Avtalet hölls, ett kapitel per dag blev det och en oktoberdag 1976 var så uppgörelsen med Hjörne, GP och avarterna av den så kallade göteborgsandan klar att lämnas till tryckeriet.

Jag vet inte om Roger skulle hålla med, men för mig har det alltid stått klart att Anderz Harning betydde mycket för Rogers journa-listiska inställning. Samhällskritisk journalistik med speciell in-riktning på maktmissbruk och svågerpolitik bland politiker och att i kåserande form ge den lille mannen en röst, var arbetsmetoder som Roger uppskattade - och snart blev en mästare på.

Våra sista yrkesverksamma år - åtminstone vad gäller tidnings-journalistik - tillbringade Roger och jag ihop på Arbetet/Nyheternas redaktion vid Järntorget i Göteborg. Jag minns med skräckblandad förtjusning Rogers första framträdanden på de dagliga redaktio-nella morgonbönerna. Oförskräckt kom han med än det ena, än det andra förslaget, på hur redaktionen borde ge sig i kast med att kritiskt granska den politiska eliten i Göteborg. Arbetets s-märkta ledarskribenter, och en och annan nyhetsreporter också för den delen, gick i taket och protesterade - men visst blev det ett antal riktigt bra och omskakande artiklar.

Till sist blev det i mesta laget för s-eliten och vissa redaktionella förändringar vidtogs. För Rogers del innebar det eget rum och en fri roll som senior reporter. En lösning som passade honom som handsken. Tilläggas skall att de kritiska reportagen och betrak-telserna ur perspektivet nedifrån upp, fortsatte att komma - signerade Roger Lord. Men nu är det slut. Vad som återstår är massor av goda och glada minnen.


Om författaren

Författare:
Lasse Taube

Om artikeln

Publicerad: 18 aug 2006 18:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: