sourze.se
Artikelbild

Rigo going solo - Sveriges svar på Manu Chao?

Det är svårt att boka en intervjutid med Rigo alias Rodde alias Rodrigo Pencheff, en av medlemmarna i kollektivet Infinite Mass.

Det är svårt att boka en intervjutid med Rigo alias Rodde alias Rodrigo Pencheff, en av medlemmarna i kollektivet Infinite Mass. Han har nämligen många projekt på gång och speciellt sen han släppte Jamaicainfluerade soloplattan Soundclash i våras under artistnamnet Rigo. Flera gånger får vi skjuta på telefonsamtalet. Men så kommer han på en briljant lösning.

- Hör av dig på lördag! Då kommer jag att sitta i en bil på väg mot Arvikafestivalen och har tid att snacka.

Sagt och gjort. Det är en ödmjuk Rigo som svarar när jag ringer den där lördagen. Gång på gång ber han om ursäkt för att intervjun blivit uppskjuten.

- Du vet, jag är en tidsoptimist, förklarar han.

Sofia S: Först och främst undrar jag, vad ska man kalla dig, Rigo eller Rodde?

Rigo R: Kompisarna kallar mig Rodde. Många i utlandet säger Rigo.

S: Efter 15 med Infinite Mass väljer du att skapa en soloskiva som låter helt annorlunda än det vi annars är vana vid att höra från dig och gruppen. Kommer det att bli en liknande solig dancehallmusik på nästa skivsläpp med Infinite Mass?

R: Vi har inte riktigt börjat med nästa skiva med gruppen, men jag tror inte att den kommer att låta som Soundclash. Infinite Mass-skivan kommer nog att innehålla fler upptempolåtar.

S: Varför valde du att göra en soloplatta?

R: Jag har ett stort behov att skapa musik. Får man chansen att släppa något eget, så ska man ta den. Jag gjorde "Say, say, say" med Pauline förra året och folk frågade mig vad jag skulle ta mig till med låten, så jag beslöt mig för att släppa solo. Det går ju några år mellan våra Infinite Mass-skivor och jag befann mig i en sån period, så det passade bra.

S: Hur kommer det sig att det dröjer länge mellan skivsläppen?

R: För varje skiva med gruppen har vi bytt bolag. Senast hade vi Warner, innan det Universal, före det Pitch, etc. Nu ska vi släppa nytt och har ännu inget skivbolag. Kanske fixar vi det själva.

S: Latin Kings-Dogge gästar på låten "Vamos a bailar" som finns på soloplattan och du har tidigare medverkat på en av Latin Kings skivor. Blir det fler samarbeten framöver?

R: 1991 träffade jag Latin Kings i samband med Rapp-SM, i och med att Infinite Mass kom etta och de blev tvåa. De gjorde låten "Snubben trodde han var cool" och jag sjöng en spansk version av den, så jag var ju med i ett hörn av gruppen. Men så lämnade jag dem för att satsa på Infinite Mass och vårt första skivsläpp 1995. Sen har ju Latin Kings producerat artisten Ayo på mitt skivbolag Topaz.

S: Även Zlatan är med i "Vamos a bailar". Precis i början av videon presenterar han låten tillsammans med Dogge.

R: Dogge var på Rosengård i Malmö samtidig som Zlatan och de snackade ihop sig om att göra introt tillsammans.

S: Hur nöjd är du med Soundclash på en skala från ett till tio?

R: Då måste jag ge solodebuten en nia. Som artist kan man hålla på en skiva hur länge som helst och aldrig bli nöjd. Jag är sån. Men man måste ge sig själv en deadline. Soundclash tog ju ett år att bli klar med.

S: Janne Hallman på Sundsvalls Tidning har kallat dig för "en svensk Manu Chao". Vad tycker du om det?

R: Shit! Manu Chao är ingen som har inspirerat mig till hundra procent, men som jag ändå gillar.

S: Spelar du något i Stockholm i år?

R: Förut gjorde jag det ofta, men inte alls lika intensivt idag. Jag är mest ute i landet och kör. Nu ska jag spela med Teddybears i Arvika och kanske gästar jag Swingfly också.

S: Du flänger runt mycket i sommar med andra ord. Samtidigt har du nyligen blivit småbarnspappa igen. Hur kombinerar du musik- och familjeliv?

R: Allt handlar om planering. Giggen med Teddybears STHLM på Arvikafestivalen är den sista. Sen drar jag iväg på en månads semester tillsammans med familjen. Man blir lite av en periodare och kan gå in i musikskapandet rätt hårt, men man får helt enkelt se till att skaffa sig ledig tid med nära och kära. Det är svårt att vara artist, man är som en egen företagare. Men nu ska vi i alla fall åka till Barbados, min tjej är därifrån, och stanna en hel månad. Det ska bli skönt.


Snabbfakta
Namn: Rodrigo Pencheff, "Rodde", "Rigo".
Född: 1974
Bor: Rissne, Stockholm
Familj: Fästmön Rozann, två döttrar.
Diskografi med Infinite Mass: The Infinite Patio 1995, Alwayz Somethang 1997, The Face 2002, Agent Cody Banks filmmusik, 2003, 1991 2004.
Diskografi som soloartist: Soundclash 2006.


Om författaren

Författare:
Sofia Hadjipetri

Om artikeln

Publicerad: 30 jul 2006 18:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: