sourze.se
Artikelbild

Dags för domarbyte?

"Mitt förslag till UEFA är att ansvarsområdet mellan första och fjärde domaren skall bytas. Första domaren ska sitta utanför planen och titta på monitorer för att kunna ha tillgång till repriser och olika vinklar."

Jag säger som Lagerbäck, utan de där första tolv minuterna och om Henke inte hade missat straffen, då hade allt kunnat gå så annorlunda. Utan att vara ironisk så skulle jag då vilja hävda att det skulle ha blivit 1-0 till Sverige! Men detta ska nu inte enbart handla om Tysklands match. Observera att jag skriver Tysklands match därför att det var just så det var, det var verkligen inte Sveriges match i alla fall. Anledningen till rubriken är dock inte bara att herr brasilianske domare allmänt höll sig på Tysklands sida under hela matchen, samt log brett när han visade ut allas vår Teddy, utan jag har även andra, mer konkreta, synpunkter.

Mitt förslag till UEFA är att ansvarsområdet mellan första och fjärde domaren skall bytas. Första domaren ska sitta utanför planen och titta på monitorer för att kunna ha tillgång till repriser och olika vinklar. Fjärde domaren ska ha samma jobb som första domaren har nu, nämligen att vara på plan och visa upp vilka domslut som gäller, och då istället för att gissa/ha tur och verkligen se ordentligt någon gång, så ska domaren som befinner sig på planen ha kontakt med den som sitter framför monitorerna.

Aldrig skulle i sådant fall någon spelare kunna mottaga tre stycken gula kort under en och samma match utvisad vid det tredje men inte vid det andra som reglerna föreskriver.
Denna katastrofala händelse inträffade i Kroatiens match mot Australien där Kroatiens försvarare Josip Simunics tilldelades tre gula kort innan han slutligen blev utvisad.
Inte heller hade Argentinas kvartsfinal hade behövt vara så dramatisk då ett mål blev ogiltigt bortdömt för offside. Behöver jag fortsätta? Nej jag tror inte det. Vi kan nog alla komma på någon domare som vi varit missnöjd, alternativt jättenöjd med, beroende på om det felaktiga domslutet gynnade det älskade laget eller inte.

En annan sak som jag förespråkar är att linjedomarna ska, ursäkta uttrycket men, ge fan i att vinka av så fort de tror att det är offside. Dom är så otroligt fega när det gäller offside, jag kan bara fantisera om hur många mål som blivit ogiltigt bortdömda. Linjedomarna bör alltså vinka av enbart om de är 100 säkra på att det är offside, hellre en miss så att det blir ett ogiltigt mål än att en spelare som inte var offside blir avvinkad. Sånt tycker jag är otroligt tråkigt.

Bättra er, domare!


Om författaren

Författare:
Daniel Kenneberg

Om artikeln

Publicerad: 27 jun 2006 12:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: