sourze.se

Upp med mungiporna - det är snart EM-kval!

"Chansen låg i en hysterisk offensiv och en stor skopa tur. Då byter Lagerbäck in mittbacken Petter Hansson, tar ut offensive Kim Källström. På frågan varför svarade Lagerbäck att det var bestämt så."

Sverige får fortsätta att leva på minnet från fornstora dar. I alla fall när det gäller VM-matcher mot Tyskland. Det blev "Auf wiedersehen, Deutschland" för Sverige den här gången. Ut i åttondelen precis som i VM i Japan 2002, då mot Senegal. En av Sveriges bästa spelare genom tiderna Henrik Larsson fick göra sorti ur landslaget med nedsänkt huvud och tom blick. Bittert, Henke! Sverige är inte bättre och det är inget att säga nåt om. Bortförklaringar får den svenska lagledningen stå för. "Domaren var dålig, Tyskland skulle vidare till varje pris, olycklig start och sen fantastisk insats av spelarna", lät det från Lagerbäck-Andersson efter matchen.

Tysklands unge förbundskapten Jürgen Klinsmann hade läst på och kunde Sveriges förutsägbara och lite tröga försvarsspel. Det tog tolv minuter och sen hade hemmalaget komfortabla 2-0. Det var "happy hour" i det svenska straffområdet i början och det tackade Klose och Podolski för, löste in sina drinkbiljetter och sänkte Sverige. Efter den starka tyska inledningen hämtade sig det svenska laget något. Det skapades en del chanser och spelet såg alltmer lovande ut. Då blev mittbacken Teddy Lucic varnad för andra gången och utvisad av en hysterisk flinande brasiliansk domare. Domaren bjöd tillbaka när han blåste straff för
Sverige. Kanske är det så att styrkan sitter i håret. När Henke Larsson hade dreadlocks i VM 1994 satte han sin straff mot Rumänien hur säkert som helst. Den nu renrakade Henrik Larsson dundrade bollen över Jens Lehmanns ribba. En skyttekungs glansdagar är över.

Att slå Tyskland i VM i Tyskland är mycket svårt. Att besegra Tyskland i Tyskland med en spelare mindre på planen, ligga under med 0-2 efter tolv minuter och missa en straff är näst intill omöjligt. Chansen låg i en hysterisk offensiv och en stor skopa tur. Då byter Lagerbäck in mittbacken Petter Hansson, tar ut offensive Kim Källström. På frågan varför svarade Lagerbäck att det var bestämt så. Ok. Signalen var att hålla siffrorna nere snarare än att på allvar försöka att skaka tyskarna.

Att som Zlatan snacka om guld före VM är befängt. Bättre att låta resultaten tala än grundlösa spekulationer om hur det skall gå. Det kan pressen roa sig med. Idrott skall vara en lek, är en lek, det skall vara roligt, annars kan det kvitta. Se på Tyskland där det spritter i spelarna, de ler och skrattar och förbundskaptenen, före detta världsspelaren Jürgen Klinsmann lever med vid sidan av planen med hela sitt väsen. I det svenska lägret har vi inte sett många leenden under VM-vistelsen. Det har varit taggarna utåt, stängda träningar, presskonferenser på engelska trots att bara svenska journalister varit närvarande, inget autografskrivande till fansen. Sura kommentarer och vresiga svar. Det stolta svenska fotbollslandslaget är ingen PR-byrå för fotbollen om man så säger. Jämför med det brasilianska och skillnaden blir himmelsvid. Världsmästarna Brasilien har alltid ett par hundra journalister efter sig var de än befinner sig i världen. Och det är kritiska journalister som sticker upp sina mikrofoner under näsan på ledare och spelare. Trots det är öppenheten total, glädjen påtaglig i gruppen och naturligtvis är man tillgänglig för fansen.
"Det är ju de som betalar våra löner", som Ronaldihno sa.

Det är ingen som begär att Sverige skall vinna VM eller EM i fotboll. Det är en bedrift att bara ta sig till slutspel. Så upp med mungiporna, det kommer fler tävlingar! I höst drar EM-kvalet igång, utan Henrik Larsson ? och Lars Lagerbäck ? och Teddy Lucic men med solsken i blick. Fotboll skall ju vara roligt.

Nu får vi hålla tummarna för Svennis England i VM.


Om författaren

Författare:
Lars Bred

Om artikeln

Publicerad: 25 jun 2006 20:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: