sourze.se

Intellektuella dvärgar

Jag talar naturligtvis om fotbollsfans som är snäppet värre än tom cyklister och hundägare.

Varje seriös medborgare måste självklart innerst inne önska att Sverige så snabbt som möjligt åker ut ur VM. I enlighet med fotbollsälskarnas snedvridna logik det är som bekant bara reptilhjärnan som fungerar hjälpligt hos dessa kommer då hela turneringen att dö ut med omedelbar verkan. Idrott på VM-nivå är bara intressant om svenskar är med. Annars är det trist och grått.

Det intressanta med fotboll, är att det är svårt att hitta andra sporter hockey möjligen, som är så totalt beroende av slumpen. Hade Sverige i matchen mot Trinidad haft aningen mer tur hade laget hyllats som hjältar enligt gällande neandertallogik. Hade däremot, ett av Trinidads få skott på mål, gått några centimeter lägre, hade det svenska laget blivit ännu mer utskåpat att vad nu blev fallet.

Förutsägbarheten för en match i fotboll på elitnivå och för en vinst på trisslotteriet, är ungefär jämförbar. Mig veterligen är det dock ingen som lägger pannan i veck och analyserar dagsformen på månadens trisslotter. Fotbollsexperternas högstämda, allvarliga och patetiska "analyser", fyllda av floskler, är beklämmande i all sin torftighet. De slås bara av samma "experters" ofta helt motsatta, men lika självsäkra "analyser" efter matchen.

Kvinnosynen hos de manliga fotbollsfansen, djupt präglad av telefonsexannonserna i kvällstidningarnas sportbilagor var annars i tidningen?, har TV detta VM tagit fasta på. De hjärndöda manliga kommentatorerna kompletteras därför med vansinnigt snygga tjejer som fått en snabbkurs i de trettio vanligaste sportflosklerna.

Tjejerna kanske också får en chans att under andäktig beundran analysera följande visdomsord från Zlatan, enligt boken "I huvudet på Zlatan" av Simon Bank: "Jag tycker det är svårt att läsa …….Jag tyckte jag var smartare på plan än utanför" eller "Vem? Jag känner inte honom" om Göran Persson.

Märk väl, att som den människovän jag är vissa flyktigt bekanta skulle tom kalla mig humanist, har jag ens berört huliganbeteendet hos fotbollspubliken. Men om någon tvivlar på var man skall hitta majoriteten av intellektuella dvärgar i samhället så kan man besöka en allsvensk fotbollsmatch. Ni kommer garanterat att via publikens ramsor att lära Er nya sätt att förolämpa medmänniskorna och kanske också åka på en snyting.

Själv vore det mig helt främmande att förolämpa någon. Oavsett intresseinriktning.Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 12 jun 2006 15:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: