sourze.se

Somalia nästa?

Innebär Abu Mazens ultimatum till Hamas en väg ut ur bojkotten mot palestinierna eller ytterligare en hållplats på väg mot inbördeskrig?

De senaste dagarna har flera palestinier, däribland en gravid kvinna som var hustru till en Hamasaktivist, dödats i skottlossning mellan Hamas- och Fatahmiliser. Nyligen stormade beväpnade Hamasanhängare en palestinsk TV-sändare i flyktinglägret Khan Yunis som enligt deras åsikt var alltför "Fatahvänlig".

"Om de inte kommer till någon lösning inom de närmaste 24 timmarna är vi på väg mot ett inbördeskrig", säger min vän Khaled på telefon från Jerusalem. "Och därifrån är det inte långt till en situation som i Somalia - en kollapsad centralregering, oberoende miliser som kämpar mot varandra och totalt kaos."

Bakgrunden till striderna är meningsskiljaktigheterna mellan Hamas och Fatah angående ett "Nationellt Försoningsdokument" som utarbetats av fem högt uppsatta palestinier som sitter i fängelse i Israel. Dokumentet, som populärt kallas "fångarnas dokument", förordar enligt tidningsrapporterna upprättandet av en palestinsk stat inom 1967 års gränser och flyktingarnas rätt att återvända samt motsätter sig palestinska attacker i Israel innanför gröna linjen.

Hamasregeringen står idag under enorm press. Rivalen Fatah har haft väldigt svårt att svälja valförlusten från i januari och har hittills med framgång vägrat släppa ifrån sig makten över säkerhetstjänsterna och polisen. Arabländer som Jordanien och Egypten, som båda känner sig hotade av islamistiska rörelser, kräver att Hamas accepterar det arabiska Beirutinitiativet från 2002 och trycker på att de ska erkänna Israel. Skattepengarna som frusits av Israel eller det indragna biståndet från EU och USA och dess förhärjande konsekvenser för det palestinska folket är det väl knappast någon som missat.

Och nu drar Abu Mazen åt tumskruvarna ytterligare genom att ställa ett ultimatum: om inte Hamas godkänner "fångarnas dokument" före midnatt tisdag så lägger han ut dokumentet till folkomröstning. Opinionsundersökningar har visat att en majoritet av det palestinska folket på Västbanken och i Gaza stödjer punkterna i dokumentet, och Abu Mazen är i desperat behov av en inrikespolitisk seger.

Ordet "folkomröstning" har en snygg och demokratisk klang, men precis som i Israel är begreppet i praktiken inte helt okomplicerat.

"Hur kan vi ha en folkomröstning där stora delar av det palestinska folket inte tillåts rösta?" frågar Khaled retoriskt. "Flyktingfrågan angår framför allt de palestinier som lever i flyktingläger i Libanon, Syrien och Jordanien. Ska de inte ha någonting att säga till om? Och även om förslaget gick igenom, har det ingen betydelse eftersom Israel aldrig kommer att acceptera det."

Hamas i Damaskus har sagt bestämt nej till både "fångarnas dokument" och till iden om en folkomröstning. Hamasrepresentanterna i den palestinska regeringen tar avstånd från dokumentet men förklarar sig villiga att fortsätta förhandla med Abu Mazen. Vilka motiv de fängslade Hamasmedlemmarna hade när de skrev under dokumentet vet jag inte, men faktum är att de skrev under ett dokument som accepterar en tvåstatslösning, tvärt emot Hamas officiella ideologiska linje.

För en utomstående tycks det enda uppenbara i den här röran vara att det absolut sista det palestinska folket behöver just nu är ett inbördeskrig och att detta till varje pris måste undvikas. Annars kommer jämförelserna med Somalia att bli verklighet mycket snabbare än vi anar.


Om författaren

Författare:
Anna Veeder

Om artikeln

Publicerad: 06 jun 2006 07:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: