sourze.se

Det är klart att Carola går till final

"Må bästa låten vinna - eller rättare sagt Må bästa artisten vinna för i så fall blir det Eurovisionfinal i Stockholm nästa år."

Många ställer frågan ska Carola klara sig förbi kvalfinalen och gå till den stora finalen på lördag kväll i Aten. Det är en ganska dum fråga. Det är klart att hon går till finalen. Av konkurrentlåtarna att döma lär Carola inte bara gå till finalen utan hon kommer att få bland de högsta poängen i kvaltävlingen. Det beror inte på låten. På en skala av 1 - 10 är låten en svag 7:a. Det är inte en av Bobby Ljunggrens bästa låtar, kanske för att han inte skrivit den själv. Kombinationen Tomas G:Son och Bobby Ljunggren, Henrik Wikström har inte samma trollmagi som kombinationen Bobby Ljunggren och Håkan Almqvist hade under 80- och 90-talen. Carola kommer att gå till finalen på grund av Carola, och endast på grund av att Carola på scen handlar om en superstjärna som inte går att undvika att ge höga poäng. Det är Carola som lyfter låten från en svag 7:a till en tiopoängare.

Nyligen har vi läst mycket om Carola i Aten. Hur hon genom sin charmoffensiv skulle vinna grekernas hjärtan m.m. Men det är inte grekernas hjärtan Carola behöver vinna, utan de iskalla östeuropéernas hjärtan och i synnerhet de som röstar borta i små städer som Joniskis, Litauen, Novosibersk, Ryssland eller Alhansk, Ukraina. TV-tittarna där har inte den blekaste aning om vem Carola är. Och de flesta av dem har ingen aning om att hon vann 1991 års Eurovision. De kommer att döma henne utifrån hur de upplever låten och Carola i deras TV rutor. Det sägs att Universal Music har gjort ett bra PR jobb i Östeuropa med Carola och Sveriges bidrag, men frågan är om det räcker för att Carola ska kamma hem så många röster som exempelvis påstås av bettingfirman Paddys.com på deras vadslagnings sajt? Där ligger Carola just nu 2:a efter Grekland. Det återstår att se, men en sak är alldeles glasklart, nämligen att Carola kommer att bli en av toppartisterna i tävlingen och Sverige kan räkna med att få en värdig placering i finalen.

Vi har också läst ganska mycket i pressen om alla Carolafans där nere i Aten. Om man ska tro på Aftonbladets Nöjessidor verkar det nästan som om Carola bara omringas av fans hela tiden, men jag som var med i fjolårets final i Kiev fick se med egna ögon vad det var för folk som Aftonbladet skriver om i år. Det finns nämligen en hel del person runt om i Europa mest killar som är s.k. "Eurovision freaks" som bara lever för Eurovision Song Contest varje år. De anmäler sig som journalister och får pressackrediteringar till tävlingen och de dyker upp alldeles i början av kvalfinalveckan, ställer rätt så fåniga frågor till artisterna och tar foton med sina små digitala turistkameror. I själva verket är de fans som vill komma i närheten av artisterna. Det är dagen före kvalfinalen då de riktiga journalisterna dyker upp. Alltså de "fans" som vi hör talas om ger varenda artist lika mycket uppmärksamhet.

Efter kvaltävlingen kommer jag att recensera TV sändningen här på Sourze. Min text kommer att publiceras snart efter sändningen. Jag kommer också att recensera finalen på lördag.

En sist tanke…när jag läser Aftonbladets Linda Hjerténs artiklar ifrån Aten får jag en känsla av att hon blivit lite lat. Två av hennes artiklar nyligen har hämtats som s.k. "re-writes" omskrivningar ur en amatörinternetsajt som skriver om Eurovision. Den sajten är bra och ni som är intresserade av Eurovision borde gå dit och kolla. www.esctoday.com En annan sajt som är på svenska heter www.gylleneskor.se . Där kan man läsa mycket om vad som pågår i Aten.

Må bästa låten vinna - eller rättare sagt Må bästa artisten vinna för i så fall blir det Eurovisionfinal i Stockholm nästa år.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 17 maj 2006 13:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: