sourze.se
Artikelbild

Dags för Bodström att sluta jönsa omkring

På Aftonbladets debattsida nyligen skrev 15 av Sveriges tyngsta advokater ett öppet brev till justitieminister Thomas Bodström och krävde att han tillsatte en särskild oberoende kommission...

...att granska det svenska rättsväsendets hantering av ett antal tveksamma domar som avkunnats i sexualbrottmål under de senaste 20 åren. Det är inte första gången detta förslag har lämnats till en justitieminister. 1998 skrev jag ett liknande förslag till dåvarande justitieministern Laila Freivalds. Svaret blev kort och surt: "Jag tänker inte tillsätta någon sådan kommission" svarade Freivalds. Mitt svar till henne blev att eftervärlden inom kort kommer att kräva samma sak. Eftervärlden är nu här och gör sin röst hörd, men frågan är om den prestigefyllda svenska maktapparaten tänker lyssna nu till dessa erfarna advokater eller om de också kommer att nonchaleras?

Många tror att jag driver den här saken för egen vinnings skull, men så är icke fallet. Jag driver saken därför att jag sitter inne med exakt samma kunskap som de 15 advokater som skrev till Bodström, nämligen att det idag i svenska fängelser sitter ett ganska oroväckande antal män som har dömts oskyldigt av en rättsapparat som just i området "sexualbrott" totalt har havererat. Under de senaste åren har vi ju sett hur vissa medier har ingripit och tagit fram ny bevisning som föranlett resning i flera fall, men ska vi lägga vår rättssäkerhet i händerna på journalister istället för på jurister? Så är fallet i dag för det är journalisterna som knäcker dessa svåra mål, och i samtliga fall där medierna har ingripit har det visat sig att rättsväsendet gjort dåliga och bristfällande förundersökningar från början.

Frågan nu är om Thomas Bodström tänker ta sina f.d. advokatkollegor på allvar och tillsätta en kommission att granska dessa tveksamma rättsfall eller om han istället, tillsammans med sin kompis "riksclownen" Claes Borgström JÄMO, kommer att jönsa omkring och lägga sig i Tysklands prostitutionsproblem eller om han tänker städa upp i sitt eget hus? Problemet med att städa upp huset är att det finns så mycket skit där att det kommer att ta många liter Ajax. Liken i garderoben är många och antalet växer för varje år.

För en vecka sedan fick jag ett besked av en av Bodströms närmaste att han håller på ta tag i detta problemet. Det återstår att se hur lång tid det tar innan vi ser något resultat. Jag misstänker starkt att jag kommer att behöva knuffa till Thomas Bodström och påminna honom flera gånger innan vi ser någonting konkret. Under tiden lever ett oroväckande antal män med sina liv i spillror på grund av rättsväsendets slarv. Det finns också flera våldtagna kvinnor som inte har fått upprättelse i och med att lagföringen av deras förövare inte skett och därmed går många skyldiga våldtäktsmän fria på Sveriges gator och torg. Det handlar alltså inte bara om feldömda män utan i högsta grad också om skyldiga som gått fria. Varken den ena eller den andra är acceptabel i en modern europeisk demokrati.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 15 maj 2006 20:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: