sourze.se

Yngve K - Marxistisk romantiker?

Kidnappade ideologier leder till mord. Marxistiska romantiker, håller på att självdö. Liknar spetälska där olika delar ruttnar och faller bort. Yngve Karlsson, håll i dig, annars ramlar du av.

Många ideologier och så gott som alla religioner kidnappas av människor med egna ambitioner. Jesus, Mohammed och Karl Marx och alla andra som tänkte vackra tankar skulle idag ta avstånd från det sätt som deras idéer förvaltas på. De som kidnappade Kristendomen, Islam och Kommunismen blandade ihop budskapen med sina egna världsuppfattningar. Oräkneliga är de som sedan dess har mördats och lemlästats i deras namn.

Problemet ligger i att vi människor inte är konstruerade att förvalta andra människors tankegods. I skydd av en "god" ideoligi eller religion, skaffar sig en till en början välmenande människa eller grupp av människor alltid en plattform där makt och ibland även rikedom blir drivkrafter i stället för den ursprungliga drömmen. Att makt och pengar korrumperar är väl inte något nytt!? Detta fenomen upprepas varje dag året runt och har pågått sedan människan tog sina första steg utanför grottan. Svensk politik är ett gott exempel som också lockar till skratt i all sin futtighet. Så, vad var det som hände när vi lämnade grottan?

Det moderna samhället började ta form när jakt- och försvarskonsten utvecklades till krigskonst. Därmed kunde framgångsrika släkter ta makten över andra släkter och vips hade vi det moderna samhället med byäldste, ting, lagar, markfördelning o.s.v. fram till våra dagars komiska fastighetsskatter, politiska adel och pomperipossa-effekter.

Den enda fungerande formen för överlämnande av gemensamma värderingar eller ideologier ligger inom familjen och släkten. Det är så djupt rotat i våra gener att vi inte mer än marginellt kan göra avsteg. Den som tror att släktmakt är något exotiskt från arabvärlden eller södra Italien, kan ju ta sig en titt på svensk lagstiftning de sista 800 åren eller Europas politiska karta under samma tid. Den hårda regeln är att antingen rättar man sig efter släktens värderingar eller också får man skapa sig en egen familjegrupp. Nej, jag talar inte om schimpanser, jag talar om människor. Även om sedan schimpanserna har tagit efter oss ...? Det finns dock ingen väg tillbaka till det släktdrivna samhället. Annat än om vi drabbas av katastrofer som tvingar oss tillbaka till det småskaliga samhället.

Det finns ingen lösning på problemet när ideologier och religioner kidnappas. Den vägen är alltid en återvändsgränd. En människa som skaffat sig en maktposition med hjälp av ideologi eller religion tar alltid våldet till hjälp för att försvara sin position. Kristendomen, Islam och Kommunismen är lysande exempel. Att då hävda att Marxistiska samhällen lyckats ganska bra, som Yngve Karlsson gör, är skrattretande.

Det enda som kommer i närheten av en lösning är om vi kan få till stånd en kontrollfunktion som står över ideoligi och religion - och den finns faktiskt och den har också prövats under drygt hundra år. Den kallas Demokrati. Den praktiseras på lite olika sätt i olika länder, men i stort sett tycks det fungera. Ännu har inte två demokratier förklarat krig mot varandra, vilket tyder på att kontrollfunktionen finns på plats och fungerar. Folkliga resningar i demokratiska länder är också ett okänt begrepp.

Tack och lov är den överväldigande majoriteten av människorna på vår jord sådana som kan tänka själva och värdera sin vardag och sina liv och som kan ta avstånd från till synes salongsmässiga kommunister och sådana som inte är det men ändå är det fast bara i smyg. De marxistiska romantikerna är en grupp som håller på att självdö. Processen liknar spetälska där olika delar ruttnar och faller bort. Yngve Karlsson, håll i dig, annars ramlar du av.


Om författaren

Författare:
Jonas Wallmander

Om artikeln

Publicerad: 12 maj 2006 12:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: