sourze.se
Artikelbild

Bojkotta prostitutionen - inte fotbollen

Är bojkott av fotbolls-VM rätt metod för att motverka problemet? Jag tror inte det.

I sommar är det dags för världens största evenemang: fotbolls-VM. Jag erkänner gärna att jag ser fram emot fotbollsfesten, kampen, glädjen och samhörigheten.

Jämo Claes Borgström har föreslagit att Sverige ska bojkotta fotbolls-VM eftersom det förekommer prostitution i Tyskland. Det har fått fart på en angelägen diskussion. Men i sak är det alldeles galet.

Prostitution är en vedervärdig företeelse. Jag tror inte på teorier om "den lyckliga horan" - alltså föreställningen om att kvinnor av fritt val väljer att sälja sina kroppar. Och även om det vore så anser jag att det är oacceptabelt med sexköp. Kroppar ska inte vara någon handelsvara.

Prostitutionen är också motor i den vedervärdiga sexslavhandel där flickor från fattiga omständigheter - inte sällan under falska förespeglingar om olika jobb i väst - förs från sina hemländer, hålls i fångenskap under de mest vidriga av förhållanden och utnyttjas hänsynslöst. Det är helt oacceptabelt.

Men är bojkott av fotbolls-VM rätt metod för att motverka problemet? Jag tror inte det.

Bojkottaktioner kan visserligen vara ett verksamt medel i vissa sammanhang. Men det förutsätter tre saker: För det första att det kan ge någon effekt. Annars blir det bara ett slag i luften. Om en bojkott av fotbolls-VM skulle äga rum, i enlighet med Claes Borgströms förslag, skulle möjligen någon liten effekt kunna uppnås. Kanske skulle Sveriges frånvaro leda till en diskussion i Tyskland om prostitutionslagstiftningen. Men den effekten kan uppnås på annat sätt, exempelvis genom att vi deltar i fotbolls-VM, men att vi blir många som tar aktivt avstånd från sexhandeln, exempelvis genom att manifestera kvinnors rättigheter genom att bära symboler när vi besöker evenemanget.

För det andra så krävs konsekvens. Jag har inte hört Claes Borgström kräva att Sverige ska bryta alla handelsförbindelser, diplomatiska förbindelser eller förhindra turister att ta sig till Tyskland. Vore det rimligt att Sverige skulle bryta alla kontakter med Tyskland och alla andra länder där prostitution är tillåten? Tror vi då att vi bäst påverkar dem att ändra sig? Nej, knappast.

För det tredje så bör aktionen i första hand rikta sig mot det som man kritiserar. Det är inte idrottsrörelsen som är ansvarig för att prostitution förekommer. Därför ska bordeller och annan prostitution bojkottas. Men inte fotbollen.

Kristdemokraterna har föreslagit ett kraftfullt 13-punktsprogram för att motverka prostitution och sexslavhandel, i Sverige och i Europa. I programmet finns exempelvis förslag om straffskärpning, uppehållstillstånd för människohandelsoffer, stärkta befogenheter för tull och polis i kampen mot människohandel och ett ökat polisiärt och rättsligt samarbete inom EU samt med EU:s grannländer. Vi vill också öka ansträngningarna inom EU för att - precis som i Sverige - straffbelägga köp av sexuella tjänster i EU:s ramlagstiftning mot människohandel.

Men bojkott av fotbolls-VM är inte ett av förslagen.


Om författaren

Författare:
Göran Hägglund

Om artikeln

Publicerad: 06 apr 2006 10:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: