sourze.se

Studentrevolt, antisemitism i Paris

Politiken, fattigdomen, protester och antisemitismen i Frankrike. Precis som här!

Nu till politiken i Frankrike. Kan du fatta? Den ser i stort sett likadan ut där som här. Jag kunde naturligtvis inte låta bli att prata politik med olika fransmän. Jag pratade engelska, jag talar väldigt lite franska även om jag förstår aningen mer.

Varför är då studenterna så förbannade? Dels har de mycket strängare arbetslagar i Frankrike än vad vi har i Sverige och dels har de lika maktgalna och giriga politiker i Frankrike som vi har i Sverige.Dominique de Villepin, Frankrikes premiärminister är envis, maktglad och girig.
Han har roffat åt sig en lyxig läs dyr våning i centrala Paris. Dessutom fixat liknande lägenheter till sina partikamrater. Så ovanligt!

Enligt en nyligen gjord undersökning, Sveriges motsvarighet till SIFO, verkar de flesta företagare vilja ha lagen som Villepin förespråkar. De har inte som vi en sexmånaders eller tidsbegränsad valmöjlighet för anställning. Blir du anställd kan arbetsgivaren inte ge dig sparken även om du är lat, och otrevlig mot kunderna. En av många arbetsgivare blev intervjuad och hade följande att säga:
"Jag är själv ung och har kämpat i många år för att skapa det här företaget", han var 29 år gammal.
" Först tar det nästan upp till ett år att få en nyanställd att komma in i jobbet därefter tar det ytterligare ett år innan du som arbetsgivare kan göra en bedömning om den nyanställde är duktig nog. Om du då efter två år upptäcker att den nyanställde inte passar in ska du då tvingas ha personen kvar? Tänk om personen förstör det du byggt upp? Jag har bara 12 anställda och har inte råd att förlora vare sig tid eller pengar. Det är viktigt att alla mina anställda kan arbeta och må bra tillsammans."

Till saken hör att de fredligt demonstrerande studenterna har infiltrerats av hatiska och ilskna ungdomar. De flesta av dessa ungdomar är barn till invandrare och boende i de kraftigt nergångna och utsatta ytterområdena kring Paris.
Dessa ungdomar från ytterområdena är djupt frustrerade och upp till 50 av dem är arbetslösa.I hela Frankrike är ungdomsarbetslösheten 23.

Även i Frankrike har antisemitismen fått en grogrund. Det är araberna tillsammans med de svarta mot judarna och de övriga. En lärare med judisk bakgrund berättade att några dagar efter den 11 september hade någon med färgspray målat av The Twin Towers med synliga flygplan och skrivit bredvid: Död åt USA och död åt judarna.
Hon tog illa vid sig och tog upp händelsen på en lektion några veckor senare. Hon berättade om nazismen under andra världskriget och utrotningen av judarna. En av skoleleverna med arabisk bakgrund svarade spontant. "Hitler hade blivit en bra muslim". Efter flera år av fruktlösa försök att med skolledningens hjälp ta itu med hotelser och smädelser har nu lärarinnan sagt upp sig och börjat arbeta på en judisk skola.

En annan lärare berättade att de flesta barnen med judisk bakgrund numera går i judiska skolor. Detta efter att en judisk skolelev blev svårt misshandlad och ligger förlamad på sjukhus. Föräldrarna till judiska barn har förgäves försökt att ta upp problemet med det franska skolverket men myndigheten har av rädsla för att bli kallade rasister undvikit problemet. Läraren som ville vara anonym berättade att problemet mellan araber och judar för länge sedan har runnit dem ur händerna.

Det anses ovärdigt att skylla problemen på de arabiska och svarta barnen eftersom deras situation redan är problematisk. Detta på grund av utanförskap, hög arbetslöshet och fattigdom. Förra året lämnade 3.500 judiska familjer Frankrike och utvandrade till Israel. Den siffran väntas öka i år. Den pågående konflikten mellan Israel och Palestina har gjort att judar över hela Europa har blivit syndabockar för en politik som de flesta inte ens känner igen sig i men ingen regering verkar i nuläget våga ta i den heta potatisen.

I en skola i Tyskland tvingades en pojke böta 10.000 euro. Det slutade med att han försökte ta livet av sig. Arabiska barn uttalade sig om fallet och de ansåg att han enbart försökt köpa sig vänner.
En ung muslimsk flicka i England har gått till domstol för hon anser sig diskriminerad. Hon får inte bära den formen av slöja hon anser koranen förespråkar. Hennes bror, medlem i en radikal muslimsk förening, stödjer hennes kamp. I England har det sedan urminnes tider funnits skoluniformer. I dag har alla muslimska skolflickor som vill bära slöja en specialsydd uniform med slöja. Men den muslimska flickan anser inte att den uniformen är tillräckligt strikt. Hon har förlorat i alla instanser och tänker nu överklaga till EU domstolen.

Det var vad de olika nyhetsstationerna hade att rapportera om under den gångna veckan. Detta är nyheter från franska kanaler, CNN, Sky News, Harold Tribune och tyska RTL.

Vad är min personliga åsikt om alla dessa rapporteringar? Den är likadan som alltid. Religion skall hållas utanför skola och politik. Men som jag ser det kommer vi för varje dag närmare och närmare en fullständig konfrontation.
Regeringar i hela västvärlden har bäddat upp för de nynazistiska grupperna. Detta på grund av sin rädsla för att bli kallade rasister. Nazisterna kommer med små men bestämda steg närmare makten. Radikala muslimer kanske till och med kommer att samarbeta med dessa partier för att få bort Israel från världskartan. Vilket land kommer att starta kriget? En vild gissning är att det blir Danmark. Varför?

Efter att ha hört bortförklaringarna av de uttalade dödshoten av de radikala imanerna är det kanske inte så överraskande. De radikala imanerna blev överrumplade av media efter att de hade varit på konferens i arabvärlden. Avslöjandet hade gjorts med dold kamera.

Innan de radikala imanerna visste att deras dödshot fanns på band ljög de helt fräckt och sa att det var fria fantasier från media. Med beviset framför ögonen viftade de radikala imanerna bort det som ett skämt. Konstigt att de inte tog Mohammed bilderna med samma stora leenden.
Min hypotes är att många västtänkande danskar av alla nationaliteter är så trötta på de radikala muslimerna att de kommer att kräva att de kastas ut ur Danmark. Det är då stenen kommer att börja rulla...Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 28 mar 2006 16:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: