sourze.se

Gränsen är nådd

Inte fred, inte säkerhet: nyckelordet i de israeliska valen är "gräns"

Antagligen är det rätt oprofessionellt att medge det, men jag ägnar den här valrörelsen väldigt lite tid. Delvis eftersom det verkar rätt klart vem som vinner Kadima med Ehud Olmert i spetsen, och delvis för att jag har annat att göra. Som att ta hand om barn som vaknar med magsjuka klockan fyra på natten, eller att på inrådan av min chef stanna på jobbet till midnatt för att leka arkeolog i arkivet, gräva upp gamla papper och kopiera dem i tvåhundra exemplar. Eller något annat i den stilen.

Hann iallafall läsa tidningarna i lördags och i Yediot Aharonot hittade jag en bra artikel av den politiska kommentatorn Sima Kadmon angående israelernas inställning till valet.

"Slagord som ’Låt Tsahal den israeliska armen, AV Vinna’" fungerar inte längre", konstaterar hon. Helt korrekt. Likudpartiets skrämselpropaganda om Vänster-Olmert och hans gäng som kommer att låta Hamas sitta på muren och skjuta raketer på israeliska flygplan har uppenbarligen ingen större verkan. Inte ens löften om ett "krig mot terrorn" gör något intryck längre på den israeliska befolkningen, än mindre hoten om att vänstern kommer att dela Jerusalem.

Men det betyder inta alls att alla israeler plötsligt blivit Peace Now-anhängare. "Oslo" är fortfarande ett synnerligen negativt laddat ord i Israel, och när Arbetarpartiledaren Amir Peretz i början av valrörelsen beskrev Osloavtalet i positiva ordalag blev han närapå lynchad av sina rådgivare. "Oslo" betyder för de flesta israeler falska förhoppningar, kaos och en ny intifada.

Ordet "fred", som faktiskt brukade vara rätt populärt som slagord i tidigare valrörelser, oavsett om med "fred" avsågs att flytta alla araber till andra sidan Jordanfloden eller ett tillbakadragande till 1967 års gränser inklusive i Jerusalem, saknas nästan fullständigt i den här valkampanjen. Idag heter det istället "gräns".

"Kadimas förväntade seger innebär framför allt att majoritetens önskan om en separation från palestinierna segrar, men utan illusioner om fred, utan någon ny ordning i Mellanöstern. Helt enkelt separation. Den är en seger för hoppet om en stat med tydliga gränser", skriver Sima Kadmon vidare.

Den enda tydliga gräns som existerar idag är muren/barriären, som delvis löper längs gröna linjen men delvis också går långt in på ockuperat område. Olmert har tydligt klargjort att om Kadima tar hem segern är ett fortsatt ensidigt israeliskt tillbakadragande från Västbanken att vänta, speciellt som Hamasregeringen inte uppfattas som någon potentiell förhandlingspartner. Tillbakadragande till den israeliska sidan av muren, vill säga. Inte till gröna linjen, som inte syns annat än på kartan.

Frågan är hur palestinierna kommer att förhålla sig till detta. Abu Mazen har uttryckt sin förhoppning om att Olmert ska vinna valet, Hamasledarna håller en låg profil tills vidare. Frågan är också hur vanliga palestiniers liv kommer att påverkas av att Israel drar sig tillbaka från delar av Västbanken men stärker kontrollen över andra områden.

"Olmert vill stänga dörren till palestinierna, men om det brinner i lägenheten på andra sidan kommer det inte att hjälpa", sade någon.

Det får vi se efter valet.


Om författaren

Författare:
Anna Veeder

Om artikeln

Publicerad: 27 mar 2006 08:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: