sourze.se

Iranier/Somalier göre sig ej besvär

Stick till England så får Ni jobb direkt.

Helt fascinerad har jag lyssnat på P1 programmet "Jobbet" som med en rad intervjuer m.m. berättar hur omöjligt det är att få jobb för vissa invandrare. Flera välutbildade berättar om hur de kommit hit med god utbildning, men inte får jobb ens i bristyrken.

Iranier berättar hur de gått på Tandläkarhögskolan i Umeå. Efter examen har svenskarna genast fått jobb men efter flera år har ingen invandrare fått jobb ens hos Folktandvården. De intervjuade tycker det är så konstigt att Sverige inte utnyttjar den investering i studier som gjorts i Sverige eller Iran.

De häpnar över att det är enklare att få dyrbar utbildning nästan gratis i Sverige än att få ett jobb. Man får bostad, socialbidrag m.m. men absolut inte jobb.

Så nu är det en trend, att just somalier och iranier efter många års arbetslöshet, far till England och får jobb rätt så direkt. Kanske inte i rätt yrke, men jobb finns. Varför finns denna stora skillnad? Jo, några män sa att i England bryr sig ingen om språket. Kan man köra lastbil mellan två städer i England så får man jobbet. Språket kommer sedan efterhand. De nämnde exempel på svensk-iranier som genast öppnat butik i England.

Vad är för fel på Sverige, löd en fråga? Invandringen är knuten till socialtjänsten i Sverige, men borde vara helt knuten till arbetsförmedlingen och utbildningsväsendet var ett svar. SOC som nu ofta är första instansen på kommunnivå, borde vara den absolut sista instansen för invandare.

Här en artikel om världens mest avvikande folk från DN:
Länk: dn.se

Är vi svenskar så avvikande i kulturell och religiös mening att vi inte klarar av att förstå andra folk?


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 23 mar 2006 23:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: