sourze.se
Artikelbild

Ni är så tråkiga

Sagor är till för att söva barn och lugna dårar. Lögner är till för att göra vuxna människor lyckliga. Och statistik för att gnugga dig skrämselblå.

Jag är vuxen sedan länge, så jag vet att vi lever i den yttersta tiden. Surmagade domedagsprofeter har bankat det i mig sedan barnsben. Det var bättre förr. Annat var det på min tid. Då slog vi ingen som hade glasögon. Åtminstone fick de ta av sig brillorna först.

Visst. Det blev hela berg av glasögon i Auschwitz, Bergen-Belsen, Dachau och Treblinka. Samt för den delen i Vårby gård där jag var en liten skitunge på 1970-talet.

Inte ett dugg var bättre förr. Den enda fördelen då var väl att vi hade lättare att uttala skurkarnas namn på den gamla goda tiden. Det är väl som vanligt. Människan bygger torn och gud river dem. Och det är nog lika bra.

Jag vet att djävulen inte har horn och svans längre. Jag vet att han bär slips och bor i Vita huset. Jag vet att The Coca-Cola Company bygger koncentrationsläger på månens baksida.

Jag vet också att det sitter mer än en mamma i Afrika med sitt barn i famnen och gråter medan det dör, eftersom hon lurats att köpa undermålig modermjölksersättning av ett amerikanskt företag. Eller en läkare i Tensta som tvingas stämpla biljetter i en tunnelbanespärr eftersom den svenska sjukvården inte litar på hans kompetens. Olika öden. Olika grader av helvetet.

Men vad bekymrar sig polismoderaterna i Sverige om? Att de inte törs sitta på sina balkonger och malla sig över en svensk flagga. Vilken mental mjältbrand. Vill du ha en svensk flagga på balkongen är du dum i huvudet. Fanbärare i alla led är så tröttsamma. Chauvinistiska balkongarier med mindervärdeskomplex.

Ju mindre vi viftar med flaggor, desto bättre blir världen. Så enkelt är det.

Götterdämmerung! Varför måla fan på väggen när man har teve? Hasse Aro blir rik av att mata Sverigedemokrater med galla medan du äter din tv-middag. Halleluja. Statistik är religion och TV3 är gud i den enfaldiges värld. Trots att ingen i småstadsnazismens Legoland kan läsa tabeller.

Fin de Siècle-människorna är så småsinta. Tuggar BRÅ-rapporter och sväljer i ren skrämselhicka. Var kommer alla småskurna rädslor ifrån? Får vi i oss dem via dricksvattnet eller vad? Olyckans schamaner, sluta lorta ner mitt liv! Ni är så tråkiga!


Om författaren

Författare:
Jonny Berg

Om artikeln

Publicerad: 08 mar 2006 18:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: