sourze.se

Lula och Brasilien

Lulas popularitet har sjunkit och han kan förlora 2006 års val. Han har dock gjort Brasilien till en aktad nation internationellt.

Lula föddes 1945 i det fattiga nordöstra Brasilien. Han hette Luiz Inacio da Silva och fick smeknamnet Lula som betyder bläckfisk. Någon vecka innan Lula föddes lämnade fadern familjen och flyttade till Sao Paulo för sin försörjning. Vid ett kort besök hemma några år senare gjorde han modern gravid med deras yngsta dotter. Familjen levde på bönröra som gav proteiner och rostat maniokmjöl. När fadern var hemma 1950 åt Lula för första gången bröd.

När fadern återvände till Sao Paulo tog han med sig näst äldste sonen Jaime. I Sao Paulo upptäckte Jaime att fadern hade en annan kvinna med vilken han hade flera barn. Jaime gjorde så att modern och resten av de sju barnen flyttade till Sao Paulo. Fadern växlade mellan sina två kvinnor under ett års tid. Förhållandet mellan föräldrarna blev nu allt sämre. Droppen var att fadern gav en av bröderna stryk för en småsak Sedan var det den åttaårige Lulas tur men då gick modern emellan vilket fick till följd att modern fick ta emot slagen.

Fadern var den negativa referensen. Enligt Lula var han usel men Lula vet inte om han egentligen bara var okunnig. Han kunde inte läsa och tyckte inte att barnen skulle gå i skolan. Lula prisar modern som trots stor misär lyckats fostra fem söner som blev fattiga men hederliga och tre döttrar som inte behövde prostituera sig.

Först arbetade Lula som skoputsare när han inte gick i skolan. Då inträffade det som skulle bli en vändpunkt i Lulas liv. Han antogs som elev på Senai, ett yrkesgymnasium där han utbildades till svarvare. Han var den förste av moderns söner som fick ett yrke.

Han fick arbete vid skruvfabriken Martes där han vid femton års ålder upplevde den första strejken. Lulas fackliga engagemang började 1969 då han erbjöds bli suppleant i styrelsen för metallarbetarfacket i Sao Bernardo. En viktig händelse för Lula under den fackliga karriären var att brodern Frei Chicos arresterande 1975. Att han hade torterats i fängelset berörde honom djupt. Lula kom att leda åtskilliga strejker. Avtalsrörelsen 1980 blev dramatisk. Fackföreningen hade förlorat mycket av sitt förtroende bland arbetarna sedan strejken året innan hade avblåsts av Lula. Denna gången skulle man löpa linan ut. Polisen fängslade Lula. Arbetarna tvingades emellertid återgå till arbetet utan löneförhöjning och Lula släpptes från fängelset.

Mellan 1964 och 1989 var Brasilien en militärdiktatur men 1979 var denna starkt försvagad. Det talades om att bilda ett nytt arbetarparti. En som motsatte sig detta var Fernando Cardoso. Han var en framstående vänsterintellektuell, världskänd som sociolog och grundare av beroendeskolan som menade att tredje världens problem berodde på deras ekonomiska beroende av västvärlden. Med en ganska vildvuxen flora av personer och partier beslöt dock Lula 1980 att bilda Partido dos Trabalhadores Arbetarnas parti kallat PT. Partiet deltog i en rad lokala val med växlande framgång. I presidentvalet 1989 ställde Lula upp och förlorade mot Fernando Collor en man från överklassen. Inför presidentvalet 1994 var det upplagt för att Lula skulle vinna men då kom Cardoso in på scenen och lyckades att vinna valet. Liksom Collor förde Cardoso en nyliberal politik. Ytterligare statliga företag såldes ut, handelshinder togs bort och fackföreningarna bekämpades. Också valet 1998 lyckades Cardoso att vinna.

År 2002 vann Lula valet. Nu bildade Lula en bred regering som samlade olika intressen och regioner. Lula lovade att bekämpa korruptionen och istället försvara etiken i politiken. Det första regeringen gjorde var att höja räntan till otroliga 26,5 procent. Det visade att Lula ämnade fortsätta Cardosos nyliberala politik. Den har varit framgångsrik i så måtto att Brasiliens finanser nu är i ballans med ett stort överskott i utrikesaffärerna. När det gäller korruptionen har det gått sämre. Ledande PT-företrädare har anklagats för korruption och har måst avgå. Lulas popularitet har minskat och han kan förlora 2006 års val.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 01 mar 2006 21:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: