sourze.se

HIV är ett virus

Går det att bota ett virus? Eller går det bara att lindra?

Första gången jag kom i kontakt med HIV var när jag arbetade på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Året var 1982. Det var en kille i min ålder, runt 25, och han var nyförlovad. Han var en av alla de som är blödarsjuka i Sverige. De instruktioner vi fick var att behandla hans kläder m.m. som vid smitta. Ingen av oss visste vad det innebar.

Idag vet vi alla mer. En god vän till mig som arbetade på Stena Line hade HIV. En underbart mysig kille. Han var homosexuell. Jag minns än idag när han berättade det för mig och hur glad han blev när jag kramade om honom och tog hans händer i mina. Än idag finns det människor som inte vet hur det smittar. Därav rädslan.

Nu står vi inför fågelinfluensan. Smittar den oss? Ja, genom felaktig hantering kan den det. Jag har sett massor, av bilder från Asien och andra länder hur de behandlar fåglar. Det är med en rysning jag ser på detta.

Vad vet forskarna om HIV? Hur uppstod den? De svaren är fortfarande obesvarade. Lunginflammation är en bakterie. Den behärskar vi med antibiotika eller penicillin. Bakterier rår vi hyfsat över. Men hur är det egentligen med virus?

Herpes är också ett virus. Vad kan vi göra åt den? Endast lindra. Inte bota. Jag kan inte säga annat än att jag är högst skeptisk till att tro på vad de så kallade experterna uttalar sig om. Vi leker med tanken att HIV, som är ett virus, uppstod för säg 100 år sedan och då enbart fanns på djur. Därefter muterade det omfövandlades från att enbart smitta mellan djur till att smitta mellan människor. Vad är det då som ska försäkra mig att det inte kan hända med den elaka varianten av fågelviruset?

Varifrån kom den elaka varianten av fågelviruset? Hur har den uppstått? Den kan bevisligen smitta från fågel till katt. När kommer den att smitta från katt till katt. Från katt till hund, från hund till människa och slutligen från människa till människa. Hur lång tid kommer det att ta?

Ärligt talat så tror jag att forskarna inte vågar säga hela sanningen. Tänk själv vilken panik det skulle kunna skapa. Speciellt med tanke på att det sista jag hörde om virus var att det inte gick att bota, bara lindra.


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 01 mar 2006 21:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: