sourze.se

Kollektomat är smart

Ny ekonomisk tidsålder i kyrkorna.

Slut på myntskrammel i kyrkhåven har det varit ett tag. Svenskkyrkans gamla kyrkstötar har gått i pension. Folk får sova i kyrkan om de vill, men inte sitta och spela kort på läktaren som de lär ha gjort förr. Enligt vad väckelserörelsen påstod!... som naturligtvis aldrig överdrev något.

Snart blir det slut på sedelprasslet i kollektboxen också hoppas man i flera samfund. Nu är det rationella tider. Såväl vår kära gamla f.d. Statskyrka som yngre frikyrkor ska nu bli fullständigt moderna. Sedan många år så tillämpar kyrkomedlemmarna autogiro. Ett visst antal hundringar flyter i väg till kyrkan varje månad. Bara vid extrainsamlingar tas plånboken fram, som innehåller allt mindre. Så extrainsamlingarna går uselt, klagar kyrkoledarna till media.

Mest syns ett antal plastkort i börsen och ett foto på nära eller kära. Precis som man dolde mynten förr i kupad hand, så försöker man vara diskret med sina platskort. Kyrkan är inte bästa platsen att vara skrytsam på. Så har vi detta med den gamla kyrkoskatten. Numera kallad kyrkoavgift,som jag kan styra över till det samfund jag älskar mest. Eller ogillar minst? Jag behöver inte ens vara medlem i Missionskyrkan för att sända kyrkoavgiften dit eller till kära Frälsis. Frälsningsarmén synes samla in massor av miljoner enligt ett TV-program. Men nya medlemmar samlar de inte. Är det inte fria uniformer längre? General Booth i England gav nog ut fria uniformer!

Så blev det nu Kollektomatens tidsålder. Blir det en liten låda med 20 knappar att sända runt i kyrkbänkarna tro? Eller ska vi ställa oss vid något som liknar parkeringsautomater här och var i kyrkorna? Kanske vi ska smyga oss in i något som liknar valbås eller biktstol? Ja uppfinningsrikedomen blir nog stor. Kommer tavlan med psalmnummer längst fram att bytas ut mot en rasslande summaräknare, medan de trogna klämmer på knappar? Ungefär som i postkod miljonären? Nej det tror jag inte alls. Men det känns väldigt bra att Missionskyrkan för en tid sedan fick pris för att vara bäst i Sverige på ekonomisk redovisning, som visade hur pengar kom in och hur de användes till hundra saker.

Ja, nog var kollektomatbeskedet väntat! Pingstkyrkan i Skövde har redan infört systemet:
- Vi vet att vi går mot ett kontantlöst samhälle. Då måste vi följa med utvecklingen, säger Anita Lundkvist, ekonomiansvarig i Skövde pingstkyrkoförsamling. Var så god. Drag kortet!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 21 feb 2006 20:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: