sourze.se

Karikatyr skymfar yttrandefrihet

Är yttrandefriheten till för att kunna kritisera makthavare eller för att trampa på andra i underläge?

Det börjar bli tjatigt nu, allt bråk om Mohammedkarikatyrerna. Europeiska högerextremister gnuggar händerna i förtjusning över hur "de muslimska vildarna" inte bara infriar utan till och med överträffar deras värsta fördomar. Hotfulla talkörer från London till Jakarta, flaggbränning, galna mobbar som angriper ambassader. Kunde man spela muslimhatarna bättre i händerna?

Jyllandspostens barnsliga provokation håller ungefär samma intellektuella nivå som en treåring som ropar "bajs" för att se om någon reagerar. Satir är som bekant bara rolig när udden vänds mot de starka i samhället, de som har makt. Sparkar man på den som redan ligger fastnar skrattet i halsen. Att driva med de svaga är något som endast mycket små människor har nöje av.

Vad är egentligen värdet av yttrandefrihet? För en svensk som är van vid att fritt kunna säga sin mening är det i det närmaste surrealistiskt att tänka sig ett liv då man ständigt måste vakta sin tunga, eftersom man inte vet om grannen tänker ange ens antipati mot diktatorregimen. Man vaktar sin tunga för att slippa bli hämtad av maskerade män mitt i natten, bli körd till en enslig plats därifrån man sällan kommer levande. Man lever i en verklighet där man kanske inte får tala sitt språk eller uttrycka det som ligger ens hjärta närmast. Orättvisor och övergrepp är vardagsmat, men den som protesterar "försvinner" från scenen, och hittas brutalt mördad i ett dike, med kroppen förvriden och blodig.

Hur förklarar vi vad yttrandefrihet är? Ska man använda den till att stå upp för sanningen och försvara de svaga? Eller betyder yttrandefrihet att vem som helst har rätt att säga vad som helst, oavsett om det kränker och sårar? Jag använder min yttrandefrihet för att tala om vilken värdelös idiot du är, och sprider det gärna över hela stan, landet eller hela världen internet gör allting så mycket lättare, eller hur?. Jag är även fri att anklaga dig för terrorism och annan brottslighet. Du kommer ju från den delen av världen. Yttrandefriheten kan också användas till att rita nidbilder av dig, kopiera och sprida över hela stan. Jag kan trampa på det som du håller heligt.

Att publicera bilder som uppfattas som kränkande av en minoritet med låg status i landet i fråga och sedan hänvisa till yttrandefriheten är i själva verket i första hand en skymf mot yttrandefriheten själv. Yttrandefrihet är något att ge stort värde och vårda, inte något som ska vanhedras genom att användas som förevändning för att såra och kränka andra människor som är i underläge. I stora delar av världen saknar folk den här rätten att uttrycka sig. Därför ska vi vara noggranna med hur vi använder oss av möjligheten att säga vår mening. Vi har en moralisk skyldighet att inte missbruka våra fri- och rättigheter. En skyldighet som är mycket mer långtgående än det som anges i lagstiftningen.


Om författaren

Författare:
Gunilla Dahl

Om artikeln

Publicerad: 13 feb 2006 11:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: