sourze.se

Nidbilderna av Muhammed respektlösa

En arrogant och meningslös provokation.

Jyllandspostens publicering av de kränkande bilderna på profeten Muhammed har växt till en världsomfattande konflikt. Palestinier och syrier har tagit avstånd från Danmark och Norge och fördömt publiceringen. Protestdemonstrationer har hållits i Indonesien, Iran och Irak. Många muslimska länder har kallat hem sina ambassadörer. Samtidigt har pressen i Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien tagit ställning och publicerat de för muslimer så stötande bilderna.

Jyllandsposten föregivna skäl för att söka tecknare och betala dem för att skapa de hädiska porträtten, var att testa yttrandefriheten. Denna test gjorde man genom att smutskasta det som hålls för heligt av en grupp människor som har en utanförställning i det danska samhället och utanför västvärlden över huvud. En grupp som danskar och västerlänningar har liten förståelse för och som befinner sig längst ner i de danska och de västerländska samhällena.

En miljard människor bekänner sig till Islam. De är inte sekulariserade som vi. De tror på värden och värderingsgrunder utanför dem själva. De anser att det finns det som är heligt, det som bör respekteras och inte dras i smutsen för ett så futilt och futtigt skäl som en meningslös test. Om Jyllandspostens chefredaktör velat testa yttrandefrihetens gränser kunde han hålla sig till en europeisk kontext och exempelvis raljera över Förintelsen. Eller påstå att egentligen byggde Hitler förbaskat bra vägar. Han hade inte behövt avbilda Muhammed med gristryne.

Vi lever i en värld full av brott och våld. Man kan bli mördad för att man inte visar respekt i en krogkö. Man kan bli dödad för sin sexuella läggning eller för att man kör för sakta på en motorväg. Bland en miljard människor finns det brottslingar, mördare, fanatiker och människor som kan ta lagen i egna händer. Det fick den famöse holländske filmaren van Gogh erfara. Denne hade gjort provokationen till sin nisch. Han stängde in kattungar i en torktumlare och vann sin berömmelse genom att filma deras död. När han skändade Koranen blev han mördad.

Jyllandspostens agerande visar på stor arrogans för en utsatt grupp och dess känslor. Med samma arrogans behandlade statsminister Fogh Rasmussen de ambassadörer från muslimska länder som sökte en förklaring. Samuel Huntington har förutspått en kulturernas krig, mellan väst och den muslimska världen. Och förhållandet är redan ansträngt med Irakkrig, Palestinakonflikt, Irans kärnkraftsanläggande och annat. Omdömeslöshet och respektlöshet likt Jyllandspostens och Fogh Rasmussens kan bli en tändande gnista.


Om författaren

Författare:
Jan Wiberg

Om artikeln

Publicerad: 01 feb 2006 23:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: