sourze.se

Hormoner och bristande jämställdhet

Kan det vara så enkelt?

Har ni som jag undrat över att kvinnor ibland uppträder inkonsekvent, dvs. säger en sak och sen gör något helt annat? Kan detta bero på de hormonsvängningar som följer med den månatliga menstruationscykeln?

I mitt sökande efter nya infallsvinklar i jämställdshetsdebatten vill jag föreslå att vi beaktar att kvinnors hormonnivåer varierar mer under menstruationscykeln än vad den gör hos männen. Jo, män har också en sådan cykel, har jag läst. Fast den är mindre uttalad.

Hormoner påverkar som bekant vår sexualitet, vår aggressivitet och våra känslor.

I vissa länder anses PMS vara en förmildrande omständighet, om en kvinna misshandlat eller mördat en man. Antagligen rör det sig då om mycket kraftiga hormonsvängningar och väldigt stora premenstruella spänningar.

Kan kvinnors kraftigare hormonella variationer under menscykeln förklara att de är underrepresenterade i fråga om nobelpris, akademiska examina och toppjobb inom näringslivet?

Kan det även förklara att kvinnor i högre utsträckning röstar vänster än män? Eller beror det på att de är förtryckta och därför röstar vänster? Eller upplever sig vara förtryckta, för att den massiva feministpropagandan i tv, tidningar och på jobbet hävdar det?

Om jag tillåts skoja lite, så vill jag framkasta frågan om socialdemokratin kunde kommit till makten utan kvinnlig rösträtt?

Förmodligen, eftersom i Frankrike fick inte kvinnor rösträtt förrän efter andra världskriget, och jag vill minnas att man hade en vänsterregering i Frankrike på 30-talet.


Om författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 18 jan 2006 17:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: