sourze.se

Den siste i gänget är död

Yao Wenyan, den siste kvarvarande medlemmen av De fyras gäng, har avlidit enligt statliga kinesiska medier.

Yao Wenyuan, den siste överlevande medlemmen av Kinas ultraradikala "De fyras gäng", var författaren till kanske den mest inflytelserika teaterkritik i världshistorien. I en tidning i Shanghai november 1965 kritiserade Yao skådespelet "Avskedandet av Hai Rui" skrivet av historikern Wu Han. I skådespelet antyddes Maos nyckfulla ledarskap och understöddes Maos främsta politiska rivaler den förre presidenten Liu Shaoqi och Deng Xiaoping. Mao yttrade sig om skådespelet på följande sätt: "Starten av den stora proletära kulturrevolutionen bör dateras till kamrat Yao Wenyuans kritik av Avskedandet av Hai Rui"

"De fyras gäng" bestod förutom av Yao av följande personer: Jiang Qing som var Maos fru, Zhang Chunqiao som var ledare i Shanghai och arbetarledaren Wang Hongwen. Det var dessa fyra som bestämde i Kina från kulturrevolutionens början 1966 till Maos död 1976. Under dessa tio år befann sig Kina i ett svårartat kaos. Industrin fungerade inte och studenterna studerade inte utan skickades ut på landsbygden för att lära av bönderna. Medan kinesiska studenter sysslade med jordbruksarbete började studenter i västvärlden i maj månad 1968 att demonstrera för ett samhälle som Mao ville skapa i Kina. Studenterna inspirerades i hög grad av kulturrevolutionen i Kina. Sentensen "Det är rätt att göra uppror" kom från Mao. Till det negativa med kulturrevolutionen hörde att tusentals oskyldiga mördades, andra begick självmord. Dessutom stannade den ekonomiska utvecklingen upp under tio år. Till det positiva var studentrevolterna i västvärlden 1968.

Till ett politbyråmöte efter Maos död anlände Yao sist av alla. Vid detta möte blev alla fyra arresterade av döde Maos livvakt. Yao satt i fängelse till 1996 och levde i stillhet med sin fru i Shanghai till sin död den 23 december 2005. Jiang Qing begick självmord i fängelset 1991. Wang dog 1992 och Zhang dog i maj förra året.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 11 jan 2006 15:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: