sourze.se

Göta-Lena, kvinnan med de övernaturliga gåvorna

För 150 år sedan var hon vida känd för att kunna det mesta.

Som femåring hörde jag hur mina föräldrar viskade om henne, för att tala högt om henne var nästan farligt. Visserligen hade hon varit död i bortåt hundra år, men hon var bygdens märkligaste kända person genom alla tider. Den lilla socknen "Ullened" hade lagt henne i vigd jord 1860. För nästan evig åminnelse.

Som liten flicka hade hon ätit en kokt vit orm som hennes fattiga mamma gett henne. Detta gav henne övernaturliga krafter för resten av livet. Hon kunde se in i framtiden vad gällde krig, farsoter och familjetragedier.

Hon kunde vara rätt nyttig om man höll sig väl med henne. När kor eller får sprang vill i den väldiga skogen Gryten, fann hon dem snabbt. Innan vargen funnit dem. I början på 1800-talet gällde det att vara snabb för att hinna före vargen, lon och en och annan björn.

En människa med så märkliga egenskaper glömmer man inte om ens hundra år hade gått. Så jag fick avlyssna berättelser i olika stugor, alla talade med låg röst, som om de satt i kyrkan. Dit lär hon aldrig ha gått mumlades det. Hon hade kanske andra kontakter.

Hon kunde utröna folks sjuka inälvor och ge dem lämpliga mediciner. Hon var ute hela somrarna och samlade örter, även långt borta. Det påstods att hon kunde gå fem mil bara för att hämta en viss ört som bara växte där och som bara hon visste om. Sjuka som kom från fjärran bygder hade ofta med sig sällsynta växter som de trodde hon behövde. Det var kanske ett sätt att betala "konsultationen". Hon bodde på minst tre ställen under sin levnad, som framgick av SVT- programmet Utgrävarna. Hon blev säkert ivägkörd av folk som kände sig lurade. Men det kom alltid folk till henne med sina bekymmer.

Hon blev över 60 år gammal vilket var rätt mycket på denna tid. Hon var gift en tid i sin ungdom och fick tre barn. Hennes nuvarande släkt är väl kartlagd. Om de har ärvt övernaturliga gåvor efter henne är inte känt.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 10 jan 2006 19:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: