sourze.se
Artikelbild

2005 - ett år fyllt av skandaler och utredningar

Billy Butts nyårskrönika

Året började med en skandal som skakade oss. UD, Laila Freivalds, Göran Persson mfl. gick omkring som ett jävla gäng zombier medan tusentals svenska medborgare utsattes för ett helvete efter den största katastrofen i vår nations historia, nämligen flodvågskatastrofen. Skandalen rullades upp bit för bit under ett flertal tillfällen under året och först för en månad sen fick vi veta hela sanningen genom Katastrofkommissionens utredning. Våra politiker blev underkända! Den arroganta Laila Freivalds och nallebjörnen Göran Persson sitter kvar - vilka flata jävlar vi svenskar är egentligen! Hade vi varit fransmän eller italienare hade vi stått och skrikit som f-n utanför Rosenbad så att dessa fega nissar och tanter i vars händer vi lägger vår nationalsäkerhet tvingades avgå. Det är nu upp till oss väljare att se till att de inte återvänder till makten i nästa val. Men ack, vi är ju en nation av soffliggare. Om vi vågar återstår att se.

En annan skandal som rullades upp under året var muthärvan kring Systembolaget och dess chefer. I vanligt svensk ordning "utreds saken". Gud vad vi svenskar är utredningsfixerade. Inte nog med att vi utreder, utan ibland måste utredningarna utredas. Det blir en spiraleffekt. Meningen är att vi ska förbättra oss, men så vitt jag kan bedöma så gör vi inte det. Året slutade med att åtal väcktes i flera fall, men vart leder det? Är det inte dags att vi hann ikapp resten av kontinenten och gjorde av med monopolsystemet, så att privata alkoholförsäljare kan låta sig "mutas" av leverantörer utan att Expressen och Aftonbladet ska bli feta på lösnummerförsäljningen när de skriver om eländet? Hela Sveriges alkoholpolitik suger och den kommer att fortsätta suga till dess att några vettiga politiker inser sunt förnuft. Okej låt en del av oss gå omkring aspackade ett tag tills vi vänjer oss för som allting annat kommer det att gå över och vi kan jämställa oss med andra länder och deras alkoholpolitik.

En annan skandal, som egentligen tillhör slutet av 2004, men som levde in i 2005 var den förskräckliga rättsskandalen enligt vilken två mellanålders män i Skåne som hade suttit av långa orättfärdiga fängelsestraff blev friade från en incest dom efter resning i Högsta Domstolen. Jag undrar vem som har utrett den där historien?

Skandalen kring Justitierådet Leif Thorsson som vägrade avgå trots en dom enligt sexköpslagen visade oss att vi kan ha brottsklingar som domare i vår högsta instans. Känner ni till uttrycket "Sånt händer inte i Sverige"? Jag skulle vilja ändra uttrycket till "sånt händer BARA i Sverige"!

Skandalerna i år sträckte sig även till vår egen kung som anklagades för otrohet. Har någon utrett detta? Han är väl karl som alla andra. Varför blev det skandal av det? Var det sant? Vem vet? Vem bryr sig?

Med undantag av Flodvågskatarofens följder har årets största skandal inträffat just nu i december. Jag syftar på historien mellan tidningen Expressen och skådespelaren Mikael Persbrandt. Den historien skall utredas av Justitiekanslern Göran Lambertz som tycks vilja sätta dit Otto Sjöberg. Jag har alltid sagt att det skulle vara bra för svensk media i fall en chefredaktör fick ett fängelsestraff någon gång så att alla skärper sig. Det återstår att se vad som händer - om Otto sitter kvar på Expressen och käkar biff eller om han sitter i finkan och käkar pölsa.

Givetvis hände en hel del positiva saker under 2005 som exempelvis den nya lagen enligt vilken gömda flyktingar fick komma in ifrån kylan och registrera sig för att få sina ärenden utredda. Men samtidigt firade tjänstemännen på Migrationsverket en utvisning av en rysk familj genom att skåla med skumpa på arbetstid!

Årets absolut största händelse som påverkade den lilla mannen var onekligen lagen om rökförbud på allmän plats. Nu kan vi gå på krogen utan att behöva må illa och vi slipper skicka våra kostymer till kemtvätten dagen efter ett krogbesök.

Årets tråkigaste händelse var Micke "Svullo" Dubois självmord. En annan skandal i deg redan skandalomsusade psykvårdsystem vi har i landet. Vila i Fred Micke!

Under 2005 fanns det en hel del människor som gjort bra saker och en hel del som gjort bort sig. Här kommer min lista av de mest INNE & UTE personer under 2005:

INNE

1: PIGGE WERKELIN som gav Tsunamikatastrofen ett riktigt folkansikte.
2: DARIN ZANYAR som gav så mycket glädje till så många undomar med sin musik
3: MIKAEL PERSBRANDT som gjorde det som alla uthängda kändisar drömmer om, nämligen att sätta dit Expressen.
4: KUNG CARL XVI GUSTAF för sitt fantastiska stöd till tsunamioffren.
5: TIDNINGEN AFTONBLADET för sin kampagn "VITA BANDET"
6: ZLATAN som måste vara världens bästa fotbollsspelare
7: NATACHA som lyckades förekomma på bild i kvällspressen nästan varje dag under drygt 35 dagar. Nu tjänar hon stora pengar på saken. Tösen är inte så dum som många tror.
8: UFFE LUNDELL - den gamle gubben som fick ihop det med 23 åriga Ulrika Rickfors - vem var det som sade att yngre kvinnor inte går i säng med äldre män?
9: FREDRIK REINFELDT - som visade folk i stugorna att Moderaterna är inte ett parti att frukta.
10: FREDRIK VIRTANEN - en kul prick som fått ett genomslag i år.


UTE

1: GÖRAN PERSON & LAILA FREIVALDS… jag behöver inte motivera… ni fattar!
2: MARTIN STENMARCK som skämde ut Sverige i Eurovision Song Contest
3: RIKSÅKLAGAREN som trots alla rättsövergrepp fortfarande motarbetar rättssäkerheten i resningsärenden
4: JUSTITIERÅDET LEIF THORSSON som vägrade avgå efter sexköpsskandalen
5: ROBINSON ROBBAN för våldtäktsbluffen
6: LINDA ROSING för sina konstiga kärleksdraman
7: Fi Feministisk Initiativ som, med undantag av Gudrun Schyman gjorde bort sig totalt
8: ÅSA WALDAU ALIAS KRISTI BRUD som spelade in en CD. Har någon hört den?
9: : BENSINBOLAGEN som bara höjde bensinpriserna, När ska det ta slut?
10: OTTO SJÖBERG - skandalen om Persbrandt kan bli slutet på Ottos karriär.

Gott Nytt År allihopa! Vi ses 2006


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 29 dec 2005 11:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: