sourze.se

Förväntas vi dö eller? Om SJs pensionärsrabatter

Räknas det som service, i allmänhet och till en pensionär i synnerhet, att behöva hysas, stressa, särbehandlas för att du överhuvudtaget ska kunna använda dig av din pensionärsrabatt?

Jag fick en chock häromdagen när jag skulle boka biljetter hos SJ. Det visar sig att jag, som pensionär ENDAST kan boka sistaminutenbiljetter! I alla fall om jag vill använda mig av min pensionärsrabatt.

Detta innebär att vi inte kan planera våra liv! Vad är det för diskriminering? Jag kan heller inte välja vilken klass jag vill resa i, jag förpassas automatiskt till andra klass.
Vad håller SJ på med? Vill du boka pensionärsbiljett så har du inget val. Jag förstår inte att ingen har reagerat på detta tidigare. Ska SJ få hunsa oss på detta sätt?

Redan i mars 2002 kom detta förslag och SJ skröt "Nu kan även pensionärerna boka sistaminuten-biljetter". När sanningen är att pensionärerna BARA kan boka sistaminuten-biljetter. Istället borde det stå som på deras egen bokningssida:

"Pensionärsbiljett endast sistaminuten"

Den biljett de erbjuder dig som pensionär, kan alltså bara köpas tidigast 24 timmar innan avresa. Sen, som om inte det vore nog, så kan du varken köpa eller hämta ut den på tåget heller. Så, du har alltså 24 timmar på dig att planera din resa, hoppas på att det finns biljetter kvar eller biljetter överhuvudtaget till det tåg du tänkt resa med, boka och hämta ut den - förhoppningsvis bor du i en större stad, annars är det kört - innan du kliver på tåget. Skulle du mot alla odds, ändå hinna till ett ATG-ombud, så får du också förmånen att betala ytterligare 20 kronor till, i serviceavgift. Vilken service?

Räknas det som service, i allmänhet och till en pensionär i synnerhet, att behöva hysas, stressa, särbehandlas för att du överhuvudtaget ska kunna använda dig av din pensionärsrabatt? De vet verkligen hur de ska göra för att blidka resenärerna SJ, inget tu tal om det! Och SJ:s nya billiga "Just nu-biljetter" med sin slogan:

"Ju tidigare du bokar, desto billigare resa"

Hur ska vi kunna boka tidigt om vi måste vänta tills dagen innan resan?

Till vissa tåg säljs inte ens sistaminutenbiljetterna. Antalet är också begränsat, vilket förvånar mig, kan inte tänka mig att det är många pensionärer som pallar att fixa detta, så de kan väl aldrig ta slut? Vi är trots allt pensionärer av en eller flera anledningar. Jag menar vi pensionärer om några, är ju än mer beroende av att kunna planera långt i förväg, vi kanske måste ha hjälp ombord osv. Det är skamligt att göra på det här sättet!

Det är nog mer ungdomar och studenter som kan dra nytta av dessa biljetter, men där är det också en stor skillnad. Som student får du 30 rabatt på vilken resa du än bokar och vilken klass du vill, men som pensionär får vi inte ens möjlighet till valfriheten? Vill vi åka första klass, ja då får vi betala fullt pris. Varför inte använda samma koncept?

Den är till slut varken om- eller avbokningsbar denna biljett. Det är kanske förståeligt. Vi är ju pensionärer, vi kanske dör innan vi ens kommer iväg.

Fy fan säger jag!

Källa:
Länk: sj.se
Länk: sj.se


Om författaren

Författare:
Åsa Welin

Om artikeln

Publicerad: 28 dec 2005 09:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: