sourze.se

Champagne på arbetstid

Har du druckit Champagne på arbetstid?
Det har jag!
Om konsten att fokusera på fel saker och migrationsverkets brist på objektivitet.

Är det verkligen upprörande att man på migrationsverket druckit Champagne på arbetstid? Egenhändigt betald dessutom.
Jag har druckit champagne på arbetstid vid enstaka tillfällen. Flera vänner har vid något enstaka tillfälle varit med om detsamma. Något ska firas och de anställda samlas en sen gärna fredag eftermiddag. Man får en halv deciliter bubbel i ett smalt litet glas som man klämmer lite försiktigt på och i bästa fall har man riktigt trevligt med sina kollegor, känner sig lite uppåt och uppskattad på arbetsplatsen, städar undan på skrivbordet och går hemåt med en god och glad känsla i kroppen. Inte på grund av den ynkliga lilla mängden alkohol utan för att det ändå har anordnats något som var lite festligt, att det fanns något att fira.

Så NEJ, jag tycker inte att det är ett dugg upprörande att man dricker Champagne på arbetstid vid något enstaka tillfälle. Och det är ett jäklans tjatande om den här Champagnen.

Frågan på migrationsverket är istället varför man anser sig ha anledning att fira. I det här fallet en djupt stötande orsak. En asylsökande familj med ett barn som försökt begå självmord har avvisats från Sverige. Nu vet vi ju inget om just det här specifika fallet och kommer sannolikt inte att få veta det heller. Var familjen inblandad i organiserad kriminell verksamhet? Hade handläggare i fallet hotats? Eller varför ville man annars fira att just den här familjen utvisades? Är handläggarna på migrationsverket onda människor som firar när de får möjlighet att skicka iväg självmordsbenägna barn?
Andra hävdar att det här säger mycket om kulturen på migrationsverket där en avvisning är en framgång och frågar sig varför man inte firar när familjer får uppehållstillstånd.

Men om man firade när någon enskild familj får uppehållstillstånd så vore det också fel. Migrationsverket ska vara objektiva och göra objektiva bedömningar av människors rätt att få stanna i Sverige. Ett enskilt utslag i ett enskilt fall ska inte firas på något sätt - då det är ett starkt uttryck för subjektivitet. Därmed kan också hela bedömningen ifrågasättas.

Migrationsverket kan gärna få fira på arbetstid och kanske till och med ta sig ett glas champagne. Till exempel när de kommit ner i vettiga handläggningstider.Om författaren

Författare:
Anna Linusson

Om artikeln

Publicerad: 21 dec 2005 10:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: