Socialdemokraterna har suttit vid makten 20 år av 23 sedan 1982. Sverige sade 1994 med liten marginal ja till ett EU-medlemskap. Sverige sade 2003 nej till euron. Rädslan för förändringar märks varje dag. Många följer rutiner och försöker behålla "det som är", inte bara bakom valskärmen, utan även när de äter frukost, tittar på tv och dricker te och kaffe. En del är rädda för att förändringar kan få negativa konsekvenser och vill därför behålla det nuvarande. Andra följer rutiner av praktiska skäl; man följer ett informellt schema som styr mindre vardagliga ting, som att äta gröt varje dag till frukost och dricka te efter middagen. Somliga gör det även av vidskeplighet och rädsla för att drabbas av otur om de inte följer sina dagliga rutiner. Dock finns det en del som tycker att förändringar generellt är negativa. Vissa är dessutom vidskepliga mot förändringar. De undviker att ta ställning till samhällsfrågor för att blint välja det "oförändrande" alternativet. Det som bevarar nutidens struktur.
Vardagsrutiner, vidskeplighet och rädsla för förändringar möts i en gråzon som heter Sverige.
Under eurokampanjen 2003 märkte jag att en del tänkte rösta nej i en föreställning och förhoppning om att "behålla Sverige". När jag var kampanjarbetare för ja-sidan mötte jag många människor vid Sergels torg i Stockholm city som var rädda för att ett ja till euron skulle riskera att köra Sveriges ekonomi ner i fattigdomens träsk. Jag anser dock att vår ekonomi likväl utsattes för risker av ett nej i folkomröstningen. Att säga nej till alla förslag till förändringar innebär inte att man alltid kan behålla det som är positivt i nuet. Självklart säger vi svenskar inte nej till alla förändringar, vi accepterade till exempel EU-medlemskapet efter folkomröstningen 1994. Men att en del människor har en inbillad och vidskeplig föreställning om att förändringar generellt sett är negativa tycker jag är skrämmande.
Att ha kvar kronan som myntenhet och socialdemokraterna vid makten behöver inte betyda att framtiden blir immun mot negativa konsekvenser. Det kan gå både bra och dåligt när man försöker bevara nuet. Konservativt tänkande är ingen fribiljett till en god framtid. Förändringar kan också vara positiva. Hoppas alla tänker på det inför valet 2006.
Av Simon Hedlin Larsson 15 dec 2005 21:27 |
Författare:
Simon Hedlin Larsson
Publicerad: 15 dec 2005 21:27
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå