sourze.se

Rapmusiken orsak till kravaller

Olivier Cachin, expert på fransk rap säger följande:"Efter polygamin är det rapparnas tur att vara ansvariga för upploppen i förorterna.Det är ett otroligt förakt."

I min artikel om månggifte framkallade jag kanske invandrarfientliga känslor vilket jag beklagar. Det franska regeringspartiet UMP försöker att lägga skulden på andra än demsjälva. Jag refererade vad jag läst i Financial Times och underlät att komma med motargument.

Högerpolitikerna var dock inte först ut med att lansera polygamiteorin Den franska akademins ständige sekreterare historikern Helene Carrere gjorde flera kontroversiella uttalanden när hon ombads förklara roten till dagens förortsproblem. Hon sade enligt tidningen Liberation följande:” Många afrikaner är polygama. I en lägenhet bor det tre eller fyra kvinnor med 25 barn. De är så till den grad trångbodda att det inte längre är några lägenheter utan Gud vet vad! Man kan förstå varför de här barnen driver omkring på gatorna”.

Nu har högerpolitikerna hittat en annan orsak till kravallerna nämligen rapmusiken. Enligt tidningen Le Monde sade parlamentarikern Francois Grosdidier följande:” De här rapparnas våldsamma budskap, som tas emot av rotlösa och kulturlösa unga, kan hos dem legitimera ohövligheter och i värsta fall terrorism”.Grosdidier har begärt att justitieministern vidtar åtgärder mot sju franska rapgrupper. Deras texter som ofta har både sexistiska och och våldsamma inslag uppmanar både till ”anti-vit” rasism och hat mot Frankrike menar parlamentarikerna.

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet den 26 november 2005 har radiokanalen Sky Rock reagerat över att ”den nya generationens kultur” görs till ”syndabock.” Olivier Cachin, specialist på fransk rap, är upprörd. Han säger följande till Le Monde:” Efter polygamin är det rapparnas tur att vara ansvariga för upploppen i förorterna. Det är ett oerhört förakt.”

Regeringen försöker att lägga skulden till upploppen på månggiftet och rapmusiken. Den verkliga orsaken är nog arbetslöshet, segregering och knarkligor. Ansvaret ligger på såväl vänster- som högerregeringar och lösningen på problemet är att vidtaga tillräckliga åtgärder mot nämnda problem. Det kommer att ta lång tid att lösa problemen.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 01 dec 2005 01:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: